Mineral koji nas na koncu ubije

3.7.2012.
11:40
VOYO logo

Prevelike količine soli oštećuju krvne žile i povećava rizik od povišenog krvnog tlaka (hipertenzije). A ako kroz dulji vremenski period konzumirate previše slane hrane, vrlo je vjerojatno da ćete dobiti hipertenziju, upozoravaju u časopisu Circulation.

Oni koji uzimaju puno soli, s vremenom imaju i visoke vrijednosti mokraćne kiseline u krvi te albumina u serumu, bioloških pokazatelja oštećenja krvnih žila. S tim nalazima povezan je i razvoj hipertenzije, pa se može zaključiti da je preveliki unos soli neovisni čimbenik rizika za pojavu povišenog krvnog tlaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zapadnim je zemljama dnevni unos soli znatno veći od maksimalnih preporučenih količina. Čak 75% ukupne soli koju jedemo se već nalazi u hrani koju kupujemo. Stoga nas ova saznanja trebaju potaknuti o razmišljanju o opasnostima koje nosi pretjerana konzumacija soli te odgovornostima proizvođača hrane o adekvatnom deklariranju količine soli na nekom proizvodu kako bi potencijalni kupac i konzument imao mogućnost zdravijeg izbora.

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo