Vlakna su vrlo bitna za funckionirane organizma i za očuvanje zdravlja. Ključan su element zdrave prehrane, no nerijetko ih u premalim količinma unosimo u organizam. Preporučena dnevna doza vlakana je 30 grama, no odrasla osoba u prosijeku unese samo 18 grama dnevno.
Razlog tomu je zapadnjačka prehrana u kojoj dominira procesuirana hrana, bogata mastima i konzervansima, a siromašna hranjivim tvarima.
Nutricionist Matt Perkins otkriva na što trebamo obratiti pozornost kako bismo otkrili unosimo li dovoljno vlakana u organizam.
"Bolna crijeva, konstipacija i dijareja znak su manjka vlakana u organizmu", kaže nutricionist.
Kako povećati unos vlakana?
(FOTO: Pixabay)
- doručkujte namirnice bogate vlaknima - zobene pahuljice ili cjelovite žitarice
- jedite kruh od cjelovitih žitarica
- krumpir jedite s korom
- povećajte unos leće, slanutka i grahorica
- povećajte unos povrća
- povećajte unos voća
Druga strana novčića u ovom slučaju je prevelik unos vlakna. Simptomi prevelikog unosa vlakana gotovo su pa jednaki simptomima premalog unosa vlakana, a to su napuhnutost i plinovi, konstipacija, dijareja i abdominalna bol. Imate li probavnih problema koji ne prolaze najbolje je posjetiti liječnika kako bi postavio pravu dijagnozu, a time i terapiju.
Pročitajte još:
- GAPS dijeta: Kontroverzna dijeta koja liječi probavu, ali i psihičke probleme
- Naučite čitati etikete na hrani i učinite veliku uslugu svom zdravlju
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!