LJUTE PAPRIČICE: /

Evo zašto nam se čini da je ljuta hrana vruća

Image
Foto: Flickr

Aktivni sastojak ljutih papričica naziva se kapsaicin, i on je jedan od nekoliko srodnih spojeva koji se nazivaju kapsaicinoidi.

20.1.2016.
11:43
Flickr
VOYO logo

Ti spojevi se vežu za prijemnike u ustima i na jeziku. Oni prepoznaju toplinu i šalju mozgu signal skrećući mu pažnju na to da se temperatura promijenila.

Dakle, samo je slučajnost u prirodi utjecala na to da imamo mehanizam pomoću kojeg ljuta hrana može prevariti mozak i natjertia ga da pomisli kako je u pitanju nešto vruće što nam je u ustima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DRŽITE SE MLIJEKA: /

Zašto nikada ne biste trebali piti vodu nakon ljutih feferona

Image
DRŽITE SE MLIJEKA: /

Zašto nikada ne biste trebali piti vodu nakon ljutih feferona

Možda bi netko pomislio kako bi izbjegavanje takve hrane značilo evolucijsku prednost, ali njezino unošenje je zapravo korisno našem tijelu, piše Politikin Zabavnik. Poznato je da kapsaicinoidi povećavaju snagu i smanjuju apetit, kao i da utječu na obilnije lučenje sline, što olakšava unošenje i probavljanje blage hrane poput riže.

Postoji i teorija o tome da uživamo u boli koji nam zadaju ljute papričice zbog toga što je ta bol zapravo oblik blagog mazohizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Toplina' papričica smanjuje druge bolove tako što utječe na pojačano lučenje endorfina, hormona koji tijelu služi kao prirodno sredstvo protiv bolova i stvara osjećaj ugode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo