DRŽITE SE MLIJEKA: /

Zašto nikada ne biste trebali piti vodu nakon ljutih feferona

Image
Foto: Thinkstock
13.12.2015.
8:35
Thinkstock
VOYO logo

Glavni krivac je molekula po imenu kapsaicin, koja se nalazi u tkivu određenih vrsta feferona, i veže se na receptore boli u ustima. To stimulara mozak da uzvrati na način da izbaci invazivnu tvar iz organizma što je brže moguće, te tjera oči da suze, nos da curi, te kožu da se znoji.

Postoji čak i tablica na kojoj se mjeri intenzitet tjelesnog odgovora, po imenu Scovilleova tablica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali umjesto da sačekaju da se tijelo samo prirodno oporavi, ljudi koji su pojeli neočekivano ljut feferona mogu uzeti stvari u svoje ruke i upotrijebiti ne-polarnu tvar kako bi u njoj rastopili kapsaicin. Ne-polarne molekule su one koje nemaju pozitivan naboj na jednom kraju a negativan na drugom.

S obzirom da je i kapsaicin jedna od takvih molekula, može se rastopiti samo u isto takvoj supstanci, a voda nije jedna od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlijeko s druge strane sadrži molekule poput masti i proteina kazeina, koji su idealni za odstranjivanje kapsaicina s receptora boli u ustima.

Očito, ne morate biti znanstvenik kako bi znali da ne bi trebali samo tako zagristi u ljuti feferon, iako ako pogledate donji video, barem ćete moći razumjeti kemiju iza boli slijedeći put kada pojedete nešto što je preljuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo