Laura Sliazaite, 39-godišnja IT stručnjakinja iz Londona, koja godinu dana nije jela voće i povrće, kaže da ju je to učinilo zdravijom nego ikada.
Laura godinu dana nije okusila povrće: Tvrdi da je zdravija no ikad, a što kaže struka?


Prema njenim riječima, ova ograničena prehrana riješila ju je ekcema, bolova u zglobovima i upala.

Krvarenje desni je prestalo i vidjela je pozitivne promjene u svom raspoloženju i razinama anksioznosti.

Laura vjeruje da se može zdravo hraniti i bez voća i povrća.

"Nakon prvih 30 dana ove dijete počela sam se osjećati izvrsno, puna energije, a probava mi je bila bolja", rekla je Laura.

S druge strane, povrće i voće važne su komponente ljudske prehrane i trebali bi biti glavni dio ljudske svakodnevne prehrane, kažu stručnjaci.

Voće i povrće bogati su izvori vitamina A, C, E i K te minerala poput kalija, magnezija i kalcija. Također su dobar izvor dijetalnih vlakana i posjeduju antioksidativna svojstva. Nemoguće je dobiti sve te hranjive tvari iz jednog voća ili povrća, stoga je u prehranu potrebno uključiti raznovrsno voće i povrće.

Izostavljanje voća i povrća čini tijelo sklonijim nedostatcima i mnoštvu bolesti kao što su kardiovaskularni problemi, probavni problemi, rak, metaboličke poremećaje, problem s vidom i depresiju.

Prehrana bogata voćem i povrćem smanjuje rizik od kardiovaskularnih problema i budućih komplikacija. Procjenjuje se da je rizik od srčanih bolesti kod osoba koje uzimaju više od pet porcija voća i povrća dnevno smanjen za 20 posto, u usporedbi s onima koji jedu manje od tri porcije dnevno.

Istraživanja iz raznih epidemioloških studija pokazuju da povrće poput šparoga, celera, zelene salate, brokule, luka, rajčice, krumpira, soje i sezama ima veliki potencijal u prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti.

Voće i povrće pomažu u regulaciji krvnog tlaka i glukoze u krvi, također povoljno djeluju na lipidni profil. Voće i povrće sprječavaju oštećenje miokarda, moduliraju aktivnosti enzima, reguliraju ekspresiju gena i signalne putove povezane s kardiovaskularnim bolestima.

Voće i povrće dobar su izvor vlakana koja potiču rad crijeva i pomažu u pravilnoj i lakšoj probavi hrane. Voće bogato vitaminom C i kalijem poput jabuka, naranči i banana posebno je dobro za probavu.

Prema studiji koju su Speciale G i suradnici objavili 2016. u časopisu Nature Chemical Biology, zeleno lisnato povrće sadrži sulfokinovozu, šećer koji djeluje kao izvor energije za E. coli, koja je dobra bakterija i stvara zaštitnu barijeru koja sprječava rast i kolonizaciju loših bakterija.

Dokazi sugeriraju da uključivanje voća i povrća u prehranu smanjuje rizik od raka. Bobičasto voće sadrži antocijanin, koji je pokazao inhibitorni učinak kod raka debelog crijeva. Povrće iz skupine Cruciferas pokazalo se i preventivnim učinkom protiv raka. Studija objavljena u Journal of Food and Drug Analysis otkrila je da polifenol floretin prisutan u jabukama inhibira rast stanica raka dojke.

DASH dijeta, koja promiče konzumaciju povrća i voća za bolju kontrolu krvnog tlaka, posebno je korisna u prevenciji metaboličkih bolesti. Studija koja je ispitivala učinak DASH dijete na krvni tlak otkrila je da je kod ljudi s visokim krvnim tlakom koji su slijedili DASH dijetu sistolički krvni tlak smanjen za oko 11 mm Hg, a dijastolički za gotovo 6 mm Hg kod pojedinaca.

Zeleno lisnato povrće i obojeno voće sadrže karotenoide koji poboljšavaju vidnu sposobnost oka i pomažu u prevenciji očnih bolesti povezanih sa starenjem. Karotenoidi lutein i zeaksantin imaju zaštitno djelovanje protiv katarakte, također pomaže u prevenciji očnih bolesti povezanih sa starenjem i makularne degeneracije.

Brojna su istraživanja otkrila povezanost između konzumacije voća i povrća i depresije. Studije pokazuju da je depresija manja kod ljudi koji konzumiraju raznovrsno voće i povrće.

Pogledajte galeriju Laurine transformacije.







Bivša veganka sada jede samo meso, ribu, jaja, sir i masnoće te tvrdi da joj je to donijelo brojne zdravstvene prednosti.