Britanski istraživači pokazali da žene koje eliminiraju ugljikohidratima bogatu hranu kao što je kruh, tjestenina i krumpir dva puta tjedno te ostatak tjedna jedu kao i obično, u prosjeku izgube četiri kilograma nakon četiri mjeseca. istovremeno, žene u drugoj grupi jele su 1.500 kalorija na dan u sklopu mediteranske dijete i u istom vremenu izgubile tek nešto više od dva kilograma.
Žene na dvodnevnom režimu bez ugljikohidrata ne samo da su izgubile više kilograma već su imale i bolju krvnu sliku tj. povoljnije razine inzulina i leptina.
'Gubitak suvišnih kilograma i smanjena razina inzulina potrebna je za prevenciju raka dojke, no ovo je teško postići konvencionalnim metodama mršavljenja,' rekla je voditeljica istraživačkog tima dr. Michelle Harvie iz Genesis Prevention Center pri sveučilišnoj bolnici u South Manchesteru.
Tri grupe - koja je prošla najbolje?
Svih 115 žena uključenih u studiju zbog povijesti bolesti u obitelji su imale povišeni rizik od raka dojke. Podijeljene su u tri grupe: u prvoj su tijekom dva dana bez ugljikohidrata jele samo 650 kalorija, u drugoj su dva dana bili bez ugljikohidrata ali nisu imali kalorijsku restrikciju (sudionici su mogli jesti više proteina i zdravih masti), a u trećoj grupi su provodili standardnu dijetu s restrikcijom od 1.500 kalorija na dan i mediteranski stil ishrane sedam dana tjedno. U obje grupe bez ugljikohidrata došlo je do većeg gubitka kilograma i većeg poboljšanja krvne slike, nego u grupi koja je dijetu provodila sedam dana u tjednu.