višestruka korist /

Kanadski znanstvenici tvrde: jedite grah svaki dan i mršavite!

Image
Foto: Thinsktock

Veći udio ovih namirnica u prehrani znači smanjenje konzumacije namirnica s višim glikemijskim indeksom te onih s većim udjelom masti. To blagotvorno djeluje na zdravlje, ali i na liniju

20.1.2017.
9:04
Thinsktock
VOYO logo

Kanadski znanstvenici zaključili su da grah treba jesti - svakodnevno!

Dobro, ne mora to biti baš grah, ali bilo što iz reda grahorica, odnosno mahunarki - svakako. To znači da bi svaki dan na tanjuru trebali imati leću, bob, grašak, slanutak ili soju. A zašto?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanađani tvrde da veći udio ovih namirnica u prehrani znači smanjenje konzumacije namirnica s višim glikemijskim indeksom te onih s većim udjelom masti. To blagotvorno djeluje na kolesterol, odnosno smanjuje onaj loš, a povećava dobar.  

Mahunarke su također pune proteina, vitamina, minerala i vlakana, a zbog ovog posljednjeg odlično djeluju na probavu. Ukoliko vas dosad nismo potaknuli da jedete više graha, možda će vam ovaj podatak promijeniti mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mahunarke i grahorice pomažu u mršavljenju. Porcija od 130 grama dnevno pomoći će vam da skinete suvišne kilograme bez ikakve dijete. Utvrđeno je da ovakva malena promjena na jelovniku rezultira gubitkom 0.34 kilograma u šest tjedana. Sad ste sigurno razočarani, no gledajte na to s druge strane: dugoročno, zajamčena vam je vitka linija, kilogrami se neće vraćati, a vi ste, time što se hranite zdravo, svom tijelu učinili uslugu.

"Iako je riječ o malenom gubitku na kilogramima, naša istraživanja pokazuju da i sitne promjene u prehrani mogu dovesti do zdravog mršavljenja, a što je još važnije, bez JO-JO efekta", kaže dr. Russell de Souzaiz bolnice Sveti Mihael u Torontu, voditeljica istraživanja koje je provedeno na 1.037 ispitanika.

Osim na kolesterol, grahorice dobro utječu i na zdravlje srca. U svakom slučaju, treba ih uključiti u prehranu. One se sporo probavljau te vas dulje drže sitima.

Preporučljivo je namočiti ih noć prije kako bi izbjegli nadutost i težinu u želucu. Suhi grašak i leću ne treba namakati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo