- temeljito perite voće i povrće
- izbjegavajte unakrsne kontaminacije pomoću čistog posuđa, posuda...
- držite sirovo mesa daleko od drugih namirnica i dalje od drugih čistih predmeta
- nemojte odleđivati meso na površinama gdje držite drugu hranu
- uvijek odleđujte meso u hladnjaku ili mikrovalnoj pećnici
- odmah stavljajte ostatke u frižider
- pijte samo pasterizirane mliječne proizvode
- nemojte pripremati hranu ako imate proljev
Također biste trebali provjeriti je li meso pravilno kuhano. Ovo su smjernice za kuhanje mesa i peradi na odgovarajućim temperaturama kako biste osiguralo ubijanje svih bakterija. Možete upotrijebiti termometar za meso kako biste provjerili je li meso kuhano na tim temperaturama:
- perad: 74˚C
- mljeveno meso, jaja: 71˚C
- odresci, svinjetina, pečenja, riba, školjke: 63˚C
Jedna od najjednostavnijih stvari koje možete učiniti da spriječite infekciju E. coli jest da redovito perite ruke. Trebali biste oprati ruke prije rukovanja, posluživanja ili jedenja hrane, a osobito nakon dodirivanja životinja, rada u životinjskom okruženju ili korištenja kupaonice. Prakticiranje dobre higijene i poštivanje smjernica o sigurnosti hrane može smanjiti rizik od infekcije.
Pročitajte još:
- Escherichia coli i crijevna infekcija: koji su simptomi?
- Budite posebno oprezni kad pripremate piletinu kako ne biste ugrozili svoje i tuđe zdravlje
- Upala mokraćnog mjehura: koji su simptomi i kako ju liječiti?
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!