ISPITALI PIĆE U 21 RESTORANU: /

Nakon ovog saznanja više nikad nećete stavljati limun u piće

Image
Foto: Thinkstock, Maren Winter

Kriške limuna koje plutaju u vrču ledenog čaja, ili su nataknute za rub čaše s koktelom trebale bi predstavljati opuštajuće slike, piše Elle.

25.8.2016.
12:38
Thinkstock, Maren Winter
VOYO logo

Ali kada malo bolje razmislite o tim komadićima limuna u svome piću, a koji bi trebali označavati godišnji odmor ili happy hour, odjednom vam se čudne misli počnu motati po glavi. Jer... koliko su ti komadići voća uopće čisti.

Zaboravite kvake i zahodske daske, najviše bakterija krije se na…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Zaboravite kvake i zahodske daske, najviše bakterija krije se na...

Image

Zaboravite kvake i zahodske daske, najviše bakterija krije se na...

Sve puno mikroba

U sklopu jednog istraživanja iz 2007. znanstvenici su pregledali kriške limuna koje su dobili s pićem u 21 restoranu. Otkrili su kako je gotovo 70% uzoraka posjedovalo nekakve mikrobe, i to ukupno 25 različitih vrsta.

"Svi ti mikrobi pronađeni u uzorcima limuna imaju potencijal da izazovu zarazne bolesti na raznim dijelovima tijela, iako vjerojatnost da se tako nešto dogodi nije bila određena ovom studijom", napisali su znanstvenici. "Posjetitelji restorana i kafića trebali bi biti svjesni da kriške limuna dodane pićima mogu imati i potencijalno patogene mikrobe."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktor Philip Tierno, profesor mikrobiologije i patologije u Školi medicine Sveučilišta u New Yorku, rekao je kako je tijekom raznih istraživanja koje je proveo "uvijek pronašao dokaze kontaminacije od kože, dišnog sustava i fekalnih tvari", na kori limuna, uključujući i E. coli, stafilokok, enterococcus i norovirus, ozloglašeni virus koji zna poharati cijele kruzere.

Problem s pranjem ruku

"Ljudi diraju limun u vašoj čaši, rukuju njime, režu ga, stavljaju u posudu ili čašu, a zatim kasnije uzimaju kriške i stavljaju ih na obrub čaše", kaže Tierno. "Lako je vidjeti kako se ti komadići limuna mogu kontaminirati."

Čak ako i restorani i barovi redovito peru limune koje koriste za koktele i druga pića, možda njihovi barmeni ne peru ruke redovito, u kojem slučaju sve ranije učinjeno gubi smisao. "Pranje ruku jedna je od stvari koje se ne prakticiraju baš najbolje, posebno nakon korištenja zahoda. Brojna istraživanja to i potvrđuju", kaže Tierno.

Image
Foto: Thinkstock, nndanko

Samo čista žestica spašava stvar

Malo je bolja vijest ta da izrazito jaka pića mogu imati dovoljno alkohola da ubiju sve bakterije na kori limuna - ali mora se raditi o čistoj žestici. Mješana pića razrjeđuju alkohol, te nisu u stanju ubiti bakterije. Uz to, nikakva količina alkohola neće ubiti viruse, već samo bakterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoć svim mogućim rizicima, nakon svih godina i svih provedenih studija, upitan da li stavlja limun u svoje piće, Tierno odgovara potvrdno, ali uz neke uvjete. Vratiti će piće ako vidi da je barmen prstima prešao preko cijelog obruba čaše ili koristio prljavu krpu kako bi očistio čašu. "Morate paziti na neke stvari", kaže.

A ako ste se sad jako uplašili limuna, jednostavno zatražite da vam krišku donesu na posebnom tanjuriću, pa ju sami iscijedite u svoje piće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo