Hrskava hrana oštećuje krvne žile

8.11.2012.
8:35
VOYO logo

'Postoje dokazi da se metodom pripreme namirnica koja hrani daje hrskavost – primjerice prženo meso tamnih hrskavih rubova– stvaraju nusprodukti AGEs (advanced glycation end products) koji su povezani sa nastankom plaka na krvnim žilama kakav nalazimo kod kardiovaskularnih bolesti' - izjavila je autorica studije, objavljene u International Journal of Food Science and Nutrition.

Stručnjaci su usporedili desetodnevni unos hrane dviju etničkih skupina: Meksikanaca; koji imaju višu stopu dijabetesa i veći rizik od komplikacija uslijed bolesti te bijelaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Osobe sa višom stopom kardiovaskularnih komplikacija jedu više hrskave hrane koja obiluje AGEs nusproduktima. Za svaku jedinicu povećanja unosa AGEs nusprodukata, sudionici studije su imali 3,7 puta veći rizik od umjerenog do visokog rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti', objasnila je autorica studije te nadodala kako se veza između unosa AGEs nusprodukata i kardiovaskularnih bolesti pokazala jačom nego veza između zasićenih masti i srčanih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo