jesti pametno /

Hranom protiv raka: namirnice koje čuvaju zdravlje

Image
Foto: Pixabay

Raznolika prehrana ključ je zdravlja, no određene namirnice zbog svog sastava imaju jača svojstva u borbi protiv tumora

17.1.2019.
9:00
Pixabay
VOYO logo

Nijedna namirnica ne štiti u potpunosti od nastanka tumora, no postoje one namirnice koje imaju antiupalni učinak te na taj način smanjuju rizik od razvoja raka te bi ih trebalo uvrstiti u prehranu. Riječ je o hrani koja raste u našem okruženju i nije skupa.

Jabuke

Jabuka je izuzetno zdravo voće. Obiluje vitaminima i sadrži polifenole koji preveniraju razvoj tumora i upala te kardiovaskualrnih bolesti. Studija koja je u 2018. objavljena u časopisu Journal of Food and Drug Analysis pokazala je da polifenol floretin iz jabuke razaraz stanice tumora dojke, a da pritom ne utječe na zdrave stanice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, neka na vašem stolu uvijek bude zdjela s jabukama, no vodite rauna da su nešpricane jer se najviše zdravih tvari nalazi u njezinoj kori. Ne kaže se bez razloga da jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van. 

Image
Foto: Thinkstock

nove sorte jabuka

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bobičasto voće

Bobičasto voće je puno vitamina, minerala i vlakana, no ono zbog čega se uvršatava u skupinu namirnica koje sprječavaju razvoj tumora jesu snažni antioksidans polifenol i antocianin. 

Kupusnjače

U ovu skupinu među ostalim spadaju brokula, kelj, prokulice i karfiol. Bogato je vitaminima C i K i magnezijem, a svrstavamo ga u antikancerogenu hranu jer sadrži sulforafane, biljni spoj koji ima protuupalni učinak.

Image
Foto: Pixsell/MarijanSušenj

(FOTO:  Pixsell/MarijanSušenj)

Mrkva

Mrkva obiluje beta-karotenom koji na temelju osam studija smanjuje rizik od nastanka tumora prostate i tumora u trbušnoj šupljini. Beta-karoten  igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masna riba

Losos, jesetra i ostale vrste masne ribe obiliju esencijalnim nutirijentima poput   vitamina B, omega-3 masnih kiselina, magnezija. Jedna studija pokazala je da osobe koje jedu puno svježe ribe imaju za 53 posto manji rizik od nastanka raka crijeva. 

Image
Foto: Pixabay

srvena riba vrste

(FOTO: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slanutak

Slanutak obiluje vlaknima koji pomažu očuvanju zdravlja crijeva i smanjuju rizik od razvoja raka u tom području. Također, jedna je studija pokazala da slanutak za 20 posto smanjuje rizik od raka dojke. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo