Previše slatkog kvari figuru no dermatolozi upozoravaju da šećer ubrzava i starenje kože. Proces je poznat pod imenom glikozilacija ( vezanje šećera za proteine i lipide ), a može oštetiti i samu strukturu kože omogućujući nastajanje prijevremenih bora i obješene kože.
Glikozilacija se smatra nepovratnim procesom jer stvara nusproizvode kojih se tijelo ne može riješiti. No ukoliko je smanjite, teoretski, možete usporiti pojavu bora.
Kozmetičke tvrtke već su izbacile kreme koje primjerice sadrže carnosine, koji privlači molekule šećera poput magneta prije nego se one vežu za kolagen —blokirajući glikozilaciju.
No i uz najnaprednije kreme najvažnije je kloniti se ili ograničiti unos rafiniranog šećera ili fruktoze. Jedna kockica tamne čokolade s 70% kakaa najzdravija je alternativa slasticama jer sadrži antioksidante.
Prethodni članci:
arti-201001111109006
arti-201001120340006