Žgaravica je osjećaj pečenja ili nelagode u prsima, obično iza prsne kosti, koji se često javlja nakon jela. Taj osjećaj nastaje kada želučana kiselina dospije natrag u jednjak koji povezuje grlo sa želucem. Kiseli sadržaj iritira sluznicu jednjaka što uzrokuje osjećaj pečenja.
Simptomi žgaravice
Žgaravica se osjeća kao neugodna ili goruća bol u sredini prsa. Kako navodi Healthline, žgaravicu možete prepoznati ako imate:
- osjećaj žarenja u grlu
- pritisak ili bol iza prsne kosti
- otežano gutanje
- pogoršanje boli nakon ležanja ili saginjanja
- kiseo ili gorak okus u ustima
- kašalj ili promuklost
Poznato je da žgaravicu uzrokuje određena hrana ili piće kao što su kava, rajčice, alkohol, čokolada i masna ili začinjena hrana. Ona se pojavljuje kod pretilosti, pušača, trudnoće te kod konzumacije nekih lijekova poput protuupalnih lijekova protiv bolova, npr. ibuprofena. Žgaravica se pojavljuje i kod hijatalne hernije (izbočenje dijela želuca kroz ošit iz njegova normalnog položaja u trbuhu).
Kako nastaje žgaravica?
Žgaravica nastaje zbog nekoliko mehanizama. Gastroezofagealni refluks nastaje prilikom slabosti mišića koji okružuje donji dio jednjaka. On se otvara i omogućava prolaz hrane u želudac. Taj mišić treba biti zatvoren kako ne bi dopustio da kiselina iz želuca dođe nazad u jednjak.
Povratak želučane kiseline (refluks)
- Donji ezofagealni sfinkter (mišić na spoju jednjaka i želuca) pomaže zadržati želučanu kiselinu u želucu. Ako ovaj mišić oslabi ili se opusti u pogrešno vrijeme, želučana kiselina može se vratiti u jednjak, uzrokujući žgaravicu.
Prejedanje
- Konzumiranje velike količine hrane može povećati pritisak na želudac, što može potaknuti refluks kiseline.
Konzumacija određenih namirnica i pića
- Masna, začinjena, kisela i pržena hrana, kao i čokolada, kofein, alkohol i gazirana pića, mogu opustiti donji ezofagealni sfinkter ili povećati proizvodnju želučane kiseline.
Pretilost
- Prekomjerna tjelesna težina može povećati pritisak na trbuh i potaknuti refluks kiseline.
Pušenje
- Nikotin može opustiti donji ezofagealni sfinkter, povećavajući rizik od refluksa kiseline.
Trudnoća
- Hormonalne promjene i pritisak na trbuh tijekom trudnoće mogu povećati rizik od žgaravice.
Kako ublažiti žgaravicu prirodnim putem?
Prije nego krenete sa lijekovima, pokušajte ove domaće savjete.
1. Žvačite gume za žvakanje Žvakače gume bez šećera mogu poslužiti za jače izlučivanje sline. S obzirom na to da je ona lužnata, pomaže neutralizirati kiselinu u želucu. Ne sprječava vraćanje kiseline u jednjak, ali ublažava žgaravicu.
2. Ne pušite cigarete - Nikotin iz cigareta opušta mišić jednjaka. Osim toga, cigarete potiču proizvodnju kiseline u želucu.
3. Nemojte leći nakon obroka - Nemojte se nakon obroka zavaliti na kauč. Najbolje bi bilo uspravno sjesti ili stajati kako bi sva kiselina ostala u želucu.
4. Jedite više manjih obroka - Veliki obroci teški su za mišić jednjaka. Bolje će raditi ako pokušate jesti četiri ili pet manjih obroka dnevno, nego tri velika.
5. Nemojte nositi usku odjeću - Udobna i šira odjeća neće pritiskati trbuh i pojačavati nelagodu. Uska odjeća i remenje mogu pogoršati stanje.
6. Izgubite višak kilograma - Pretilost i debljina su najčešći uzrok žgaravice i kiseline u želucu.
7. Pijte puno vode - Simptome kiseline u želucu smanjiti će velike količine vode. Mlaka voda razrijedit će jake kiseline.
8. Soda bikarbona - Pomiješajte malo sode bikarbone u čaši vode i popijte. Ta mješavina odmah će neutralizirati kiselinu u želucu i smanjiti osjećaj pritiska.
9. Jedite voće - Banane i jabuke efikasne su u borbi protiv žgaravice. Jabuke stvaraju efekt hlađenja u želucu pa ju možete uzeti uz vodu.
Često se simptomi žgaravice mogu pogoršati nakon jela te kada ležite ili se saginjete. Neki ljudi mogu žgaravicu imati redovito, dok je drugi imaju samo povremeno. Često ne postoji razlog zašto je ljudi dobiju.
Koliko traje žgaravica?
Trajanje žgaravice može varirati ovisno o uzroku, ozbiljnosti i tretmanu. Općenito, ovo je nekoliko mogućih scenarija:
Akutna žgaravica
- Žgaravica uzrokovana specifičnim okidačem, poput određene hrane ili pića, obično traje od nekoliko minuta do nekoliko sati.
- Može se pojaviti brzo nakon obroka i trajati dok se hrana ne probavi i želučana kiselina ne smiri. Obično prolazi sama od sebe ili uz pomoć antacida.
Ponavljajuća žgaravica
- Ponavljajuća žgaravica može trajati nekoliko dana, a simptomi se mogu pojavljivati nekoliko puta tjedno.
- Žgaravica koja se često ponavlja je povezana s prehrambenim navikama, stilom života ili privremenim zdravstvenim problemima. Liječenje može uključivati promjene u prehrani i načinu života, kao i korištenje lijekova koji smanjuju proizvodnju želučane kiseline.
Kronična žgaravica
- Kronična žgaravica, koja može biti znak gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), može trajati tjednima, mjesecima ili dulje.
- Ova vrsta žgaravice zahtijeva medicinsku pažnju i dugoročno praćenje. Liječnici mogu propisati jače lijekove za smanjenje želučane kiseline i preporučiti promjene u načinu života kako bi se kontrolirali simptomi.
POGLEDAJTE VIDEO: U Leipzigu se gosti i domaćim delicijama
Kada potražiti liječničku pomoć?
Trajanje žgaravice može značajno varirati, od nekoliko minuta do trajnih problema koji zahtijevaju medicinsku intervenciju. Praćenje simptoma i prepoznavanje okidača može pomoći u upravljanju i smanjenju nelagode uzrokovane žgaravicom. Ako simptomi potraju ili se pogoršaju, uvijek je najbolje potražiti savjet liječnika.
Ako imate žgaravicu koja:
- Traje duže od nekoliko dana ili tjedana bez olakšanja,
- Ozbiljno utječe na vašu kvalitetu života,
- Prati je otežano gutanje, bol u prsima, povraćanje krvi ili neobjašnjivi gubitak težine,
Važno je konzultirati se s liječnikom. Kronična žgaravica može biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema, poput GERB-a, koji zahtijevaju pravilnu dijagnozu i liječenje.