• Ne preskačite obroke Jedite tri veća obroka i dvije male zakuske dnevno ili pet manjih obroka na dan. Ukoliko ne jedete na vrijeme doći će do pada razine šećera, osjećaja gladi i veće vjerojatnosti da žudite za slatkim.
• Birajte neprerađenu hranu Što je hrana bliže svojoj prirodnoj formi to će sadržavati manje prerađenog šećera. Prirodna hrana uglavnom ne predstavlja metabolički problem za naš organizam, posebno ako jedete raznoliko i umjereno.
arti-201007160590006• Doručkujte proteine, masnoću i fitonutrijente Tipičan doručak pun ugljikohidrata i šećera ili škroba najgori je mogući izbor za početak dana - nakon njega ćete cijeli dan žudjeti za slatkim. Dobar doručak spriječit će ovu žudnju.
• U svaki obrok pokušajte uključiti proteine i/ili masti Ovo će pomoći u kontroliranju razine šećera u krvi. pazite samo da uzimate zdrave masti poput avokada ili maslinova ulja i zdravije oblike proteina.
• Dodajte začine Korijander, cimet, muškatni oraščić i kardamom prirodno će zasladiti hranu i smanjiti potrebu za slatkim.
• Kontrolirajte patite li od nedostatka vitamina ili minerala Nedostaju li vam neke hranjive tvari žudnja za slatkim se može povećati. Određene tvari poput vitamina B3 i magnezija pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi.
• Gibajte se Bilo koji oblik tjelovježbe ili kretanja koje volite smanjit će napetost, povećati energiju i smanjiti potrebu za šećerom.
• Spavajte dovoljno Neispavani ljudi češće uzimaju šećer kako bi potisnuli osjećaj umora.
• Ne kupujte slatkiše Slatkiše i zašećerene žitarice ne držite u kući. Teško je grickati nešto čega nema.
• Ne koristite umjetne zaslađivače Osim što nisu najzdraviji umjetni zaslađivači ne smanjuju žudnju za slatkim. Ako baš morate, koristite Steviu, ona je najzdraviji nadomjestak šećeru.
• Čitajte etikete Najbolje je jesti što manje hrane koja ima etikete, no kad je već kupujete barem pročitajte sastav. Što je duža lista sastojaka to je veća vjerojatnost da je na popisu i šećer. Ne kupujte hranu u kojoj je šećer na popisu prva tri sastojka. Izaberite onaj s najmanjom količinom šećera.
• Prepoznajte imena iza kojeg se također skriva šećer Kukuruzni sirup (Corn syrup), kukuruzni šećer, sukroza, dekstroza, med, melasa, turbinado šećer i smeđi šećer.
• Prerušeni šećer Većina 'kompleksnih' ugljikohidrata koje jedemo poput kruha, peciva i tjestenine uopće nisu kompleksni. Oni su obično visoko rafinirani i u tijelu djeluju poput šećera. Treba ih izbjegavati.
A akutni napad žudnje za slatkim riješite uz pomoć:
• Kratka pauza pronađite mirno i udobno mjesto. Sjedite par minuta i koncentrirajte se na disanje. Žudnja će za par minuta proći.
• Skrenite misli krenite u šetnju, ako je moguće u prirodu, a ako ste u gradu u ulice u kojima ne prodaju ništa za jelo. Žudnja maksimalno traje 10 do 20 minuta. zabavite li se nečim drugim žudnja će vjerojatno proći.
• Pijte puno vode Ponekad često ispijanje vode pomaže. A ponekad dok osjećamo žudnju za jelom smo zapravo žedni.
• Pojedite voćku Ako se ne možete oduprijeti žudnji barem pojedite najzdraviji oblik šećera - voće.
Slijedite li navedene savjete možda ćete tek povremeno pokleknuti i počastiti se slatkišima.
Vezani članci:
arti-201004200250006 arti-201002100500006 arti-201007160590006