U usporedbi s prehranom bogatom masnoćama i šećerom, zdraviji načini prehrane rezultiraju za trećinu manjim rizikom rađanja djece s urođenom manom usana i nepca, pokazalo je novo istraživanje.
Osim toga, ako žena barem jednu godinu prije trudnoće provodi mediteranski tip prehrane, rizik da rodi bebu s defektom neuralne cijevi (abnormalnost fetalnog mozga ili leđne moždine) se prepolovljuje. S druge strane se pokazalo da masna i prerađena hrana te nedostatak folne kiseline, često rezultira pojavom različitih urođenih mana.
'Kvaliteta prehrane je vrlo važna, ona štiti bebu', kaže dr. Suzan L. Carmichael, voditeljica studije i profesorica pedijatrije na Stanford School of Medicine, u Kaliforniji.
Većina istraživanja o kvaliteti prehrane trudnica koncentrira se na samo jednu hranjivu tvar, poput vitamin A, folne kiseline ili vitamina B12. Dr. Carmichael i njene kolege su ovoj problematici pristupili na drugačiji način - gledajući na sveukupnu kvalitetu ishrane.
Tijekom istraživanja usporedili su prehranu 3.824 majki čija su djeca rođena s manom i 6.807 majki koje su rodile zdravu djecu.
Tko ima najbolje šanse?
Žene koje su jele najzdravije, imale su daleko manje šanse roditi dijete s urođenom manom, nego one s najlošijim izborom namirnica. Uzimanje dodataka prehrani kao što je folna kiselina, također je pomoglo protiv pojave urođenih mana, ali kvalitetna prehrana je štitila bez obzira je li žena uzimala folnu kiselinu ili ne.
Dr. David R. Jacobs Jr. sa Sveučilišta Minnesota, u Minneapolisu kaže: 'Ako želite biti zdravi, hranjive tvari je daleko bolje dobiti iz hrane koju jedemo, a ne u obliku izdvojenih komponenata.'
Vezani članci:
arti-201108100076006 arti-201108020567006 arti-201108170533006