Nutricionistica iz New Yorka Chelsey Amer tvrdi da je zdravije doručkovati pizzu nego zašećerene žitarice, piše LADbible.
No, imajte na umu da kriška pizze nije bolja od zdjele muslija bez šećera i sl. Ipak, ako se vaš doručak sastoji od zašećerenih žitarica, razmislite o tome da prijeđete na krišku margherite.
"Iznenađujuće, pizza može biti uravnoteženija opcija za doručak od mnogih žitarica sa šećerom. Kriška obične pizze sa sirom sadrži ravnomjeran omjer ugljikohidrata, bjelančevina i masti. S druge strane, zdjela zaslađenih žitarica s mlijekom s niskim udjelom masti uglavnom sadrži šećer i izuzetno je bogata ugljikohidratima", rekla je Chelsey za ABC News.
Ni pizza nije idealan doručak
Doktorica Lauren Kelly, koja se za istu televizijsku mrežu osvrnula na istinitost ovih tvrdnji, rekla je da Amerina "provokativna izjava da je pizza bolja od žitarica ima naglasak na tome da žitarice imaju slabu nutritivnu vrijednost i da je ljudi jedu cijelo vrijeme".
"No, nije ni pizza najbolji izbor, ali ljudi obično smatraju pizzu cheat obrokom, što je suprotno od zdravog izbora hrane", dodala je.
Naravno, možete jesti sve što volite umjereno, samo se pizza tradicionalno ne smatra dijelom uravnoteženog doručka.
Jedite cjelovite žitarice
Amer je dodala kako "ne preporučuje pizzu kao svakodnevni doručak", već traži od ljudi da se "usredotoče na ravnotežu ugljikohidrata bogatih vlaknima, nemasnih proteina i zdravih masti kako bi ostali siti tijekom cijelog jutra".
"Šokantno je znati da je pizza zdravija od hrane koju djeca jedu svako jutro za doručak", istaknula je.
"Važno je da više pažnje posvetite onome što se nalazi u hrani i da jedete uravnotežen doručak s visokim udjelom proteina te smanjite ugljikohidrate iz šećera i pržene hrane", pojasnila je dr. Kelly.
"Osim toga, važno je napomenuti da na tržištu postoje izvrsne žitarice za doručak. Tražite cjelovite žitarice s manje od pet grama šećera po obroku", istaknula je Amer.