Kako pomiriti želje i potrebe svih ukućana, održavati red i uvijek znati koliko čega imaš na raspolaganju? Je li to uopće moguće?
Najčešći problem naših smočnica jest da su male i pretrpane. Imate li malu smočnicu poput para s malom bebom, koji smo posjetili, ili je možda uopće nemate, najvažniji savjet koji vam mogu dati je – ne kupujte zalihe. Želite li potrošiti sve kupljeno, ne bacati hranu i imati sve pod kontrolom, planirajte tjednu kupnju i jelovnik i ne stvarajte zalihe (koje ćete ionako zaboraviti zatrpane negdje otraga).
Evo nekoliko konkretnih savjeta za dobru organizaciju vaše smočnice:
PLAN, prije svega. Ako tek postavljate smočnicu, gledajte da vam se police mogu po potrebi jednostavno pomicati gore-dolje; imate li već gotove fiksne police, puno stvari na njima i ne znate odakle početi – osigurajte si jednu čistu površinu, malo slobodnog vremena i sve izvadite van
RAŠČISTITE – dok živite sami ili samo s partnerom, potrebe su sasvim drugačije od onih kada dođe mala beba. Zato, kad krećete s organizacijom, prvi i najvažniji korak je dobro raščistiti. Dok vadite namirnice i čudite se što to sve imate u svojoj smočnici i tko je to i kada kupio, razmišljajte što ćete od svega zadržati, što možda pokloniti i kako želite da vaša smočnica od sada izgleda.
KATEGORIZIRAJTE – dok raščišćavate, stvarajte male grupice sličnih proizvoda: namazi zajedno, konzerve, dječja hrana, odvojite prehranu za mačku ili psa, začini posebno...i sada točno vidite koja kategorija vam zauzima koliko mjesta
IZMJERITE smočnicu, kupite organizatore za točno ono što imate i mislite koristiti – tek ćete u ovom završnom dijelu vidjeti koliko je svaki prethodni korak u organizaciji imao smisla. I napokon će i vizualno i funkcionalno sve sjesti na mjesto.
Bonus savjeti za još bolje planiranje:
- Imate li neke namirnice koje koristite uvijek zajedno, npr. za „kinovečer“ uvijek pripremate toplu čokoladu, možete te namirnice za pripremu tople čokolade držati zajedno da vam je funkcionalnije i brže pripremiti
- Osmislite kuhinjske zone – npr. zona za doručak je nešto što je vrlo korisno za sve ukućane, sve što ima na izbor, nalazi se na jednome mjestu, a ne po cijeloj smočnici
- razmislite dobro o zapreminama posuda koje kupujete – različite namirnice zauzimaju različite zapremine i 1 kg brašna ne zauzima jednako mjesta kao i 1 kg leće.
- prilikom presipavanja namirnica u posebne spremnike, kratke upute o pripremi i rok trajanja možete zalijepiti na dno spremnika
- ako neke namirnice odlučite zadržati u njihovoj originalnoj ambalaži (koja uglavnom ne izgleda lijepo) – grupirajte ih u jednu košaru/kutiju – neće letjeti po policama, a bit će grupirane i vizualno će izgledati jako dobro
- na više police grupirajte nešto što se rjeđe koristi, ali tu kutiju obavezno označite da ne zaboravite što je u njoj
Kako izgledaju kuhinje naših susjeda? Posjetili smo neka kućanstva i Ivana im je dala nekoliko brzopoteznih savjeta za bolju organizaciju:
Obitelj s malom bebom
Prije:
Poslije:
Budući da je smočnica vrlo malena, svaki centimetar moramo pametno iskoristiti. Staklene posudice od kašica pametno je sačuvati za neke nove kašice ili namirnice, ali pazite da ne pretjerate s količinom. Najbolje je odrediti jedan organizator u koji stane količina za koju mislite da vam je dovoljna i kad se napuni (ili prepuni), znate da je vrijeme da se nekih riješite. Držite ih na višoj polici jer to nije nešto što vam treba svakodnevno. U maloj smočnici poput ove treba razmisliti kako pametno iskoristiti vrata – na njih možda može organizator za začine ili jednostavno – lista namirnica koje treba dokupiti.
Samac
Prije:
Poslije:
U malom stančiću i maloj kuhinji izazov je pohrana namirnica. U ovom se kućanstvu povremeno pripremaju obroci i važno je da namirnice budu pregledne i da imaju svoje mjesto. Ako nemate smočnicu i namirnice skladištite u kuhinji, kao u ovom primjeru, gledajte da im odredite jedno mjesto (policu ili ormarić), da nisu po cijeloj kuhinji. Provjerite možete li pomaknuti koju policu više ili niže, možda neku dodatnu ubaciti, kako biste najbolje iskoristili svaki centimetar svoje kuhinje.
Bračni par
Prije:
Poslije:
Ni ovaj stančić nema smočnicu, ali zato ima dovoljno mjesta da jedan kuhinjski ormarić glumi smočnicu. Moj je prijedlog uvijek presipati namirnice u staklene spremnike (ne moraju biti kupovni, iskoristite teglice od pekmeza, krastavaca, salata…), tako ćete spriječiti najezdu moljaca. Moljci su čest problem, njih ponekad i donesemo iz trgovine već u pakiranjima i onda ako doma nemamo ostalu hranu u spremnicima, vrlo brzo se prošire na sve naše namirnice. Dok to ne napravite, grupirajte kategorije namirnica kao na slici, odvojite ih organizatorima, tako da nijedna vrećica ne ostane zagubljena negdje otraga.
…..
TRAJNO DOBRE CIJENE
Već 13 godina dm za svoje kupce nudi program TRAJNO DOBRE CIJENE. Ideja ovog koncepta su određeni proizvodi trajno sniženi, odnosno, minimalno četiri mjeseca. Tako kupujete proizvode koji vam doista trebaju kako biste izbjegli nepotrebno gomilanje, trčanje od trgovine do trgovine, a pri tome štedite novac. Sada je više nego ikada potrebno da osvijestimo i shvatimo koliko ambalaže trošimo i usmjerimo se na ono što nam doista treba.
*Sadržaj nastao u suradnji s dm Hrvatska.