Trenerica i sportska nutricionistica Rachael Attard, koja je specijalizirana za pomoć ženama kod mršavljenja, otkrila je tajne brzog smanjenja sala na trbuhu i koje vas popularne namirnice mogu u tome kočiti.
"Kada je riječ o skidanju sala s trbuha, postoji jedna stvar koja je apsolutno ključna za uspjeh, a to je prehrana. Ako želite izgubiti salo na trbuhu, uključujući i ono na njegovom donjem dijelu, morate dovesti u red prehranu. Ako samo vježbate, a ne pazite na prehranu, nećete dobiti rezultate koje priželjkujete", rekla je.
Rachael je na društvenim mrežama objasnila da uzroci sala na trbuhu mogu varirati i često su međusobno povezani. "Iako ne možemo kontrolirati sve te čimbenike, definitivno možemo promijeniti način života kako bismo učinkovito izgubili salo na trbuhu", objasnila je.
Ti čimbenici uključuju: lošu prehranu, nedostatak tjelovježbe, stres, nedostatak sna, godine i hormone. "Konzumiranje puno šećera, rafiniranih ugljikohidrata i nezdravih masti može uzrokovati debljanje, osobito oko trbuha", kazala je trenerica.
Kako otopiti salo oko trbuha
"Životni stil uvelike doprinosi stvaranju sala na trbuhu. Kada ne sagorijevate onoliko kalorija koliko unosite, višak se pohranjuje kao mast. Redovita tjelesna aktivnost pomaže u sagorijevanju dodatnih kalorija i smanjenju ukupne tjelesne masnoće", kaže.
Stres pojačava proizvodnju kortizola, što vas čini gladnijima i pohranjuje se više masnoće, dok nedostatak sna dovodi do žudnje za visokokaloričnim poslasticama s visokim udjelom šećera, piše Daily Mail.
"Postoji mnogo načina da izgubite salo u donjem dijelu trbuha i iz vlastitog sam iskustva otkrila da je smanjenje unosa određene hrane jedan od ključeva u skidanju tog tvrdoglavog sala. Ne kažem da nikada ne možete jesti ovu hranu, ali ako se borite s masnoćom na donjem dijelu trbuha, konzumiranje manje količine će vam pomoći", rekla je Rachael te je preporučila da slatkiše, alkohol, prženu hranu, bijelu rižu i prerađeno meso u svojoj prehrani svedete na minimum.
Riža i prerađeno meso 'krivci' su za salo
"Studije su otkrile vezu između konzumacije bijele riže i pretilosti kod mladih žena. Bijela riža, poput kruha i tjestenine, nema bitne hranjive tvari poput vlakana i proteina. To znači da se ne osjećate siti dugo, što dovodi do prejedanja i potencijalnog debljanja, osobito oko trbuha", objasnila je.
"Umjesto bijele riže, otkrila sam neke zdravije alternative poput naribane cvjetače, smeđe riže, kvinoje i proizvoda od cjelovitog zrna pšenice. Ove opcije su prepune dijetalnih vlakana koja podržavaju bolju regulaciju težine", kazala je Rachael te je upozorila na konzumaciju previše prerađenog mesa jer, iako mnogi znaju da to nije najzdraviji izbor, malo njih shvaća njegov stvaran doprinos nakupljanju masnoća.
"Koliko god prerađeno meso poput sušenog mesa, šunke, salame, hrenovki i slanine bilo ukusno, moglo bi sabotirati vaše napore. Konzumacija prerađenog mesa može dovesti do debljanja, a studije pokazuju prosječno povećanje od pola kilograma. Zato sam prerađeno meso zamijenila nemasnijim izvorima proteina poput ribe, piletine i graha. Ne samo da imaju manje nezdravih masnoća i kalorija, već nude i bolji omjer hranjivih tvari i kalorija te podržavaju zdravlje crijeva", smatra trenerica.
"Ne trebate se uskraćivati ili slijediti stroga pravila prehrane, samo trebate pronaći ravnotežu, slušati svoje tijelo i donositi odluke koje će njegovati vaše fizičko i emocionalno blagostanje. Zapamtite, gubitak sala na trbuhu, baš kao i svaki vaš fitness cilj, zahtijeva vrijeme. S pravim alatima i vi to možete", istaknula je.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Glazbeni kritičar o Bošnjaku: 'Aktivistički nastrojen, svira za LGBT populaciju. Odgovara svemu što treba'