Iako je izum hladnjaka i zamrzivača jedna prava mala revolucija za sebe, neke namirnice nikako nije dobro zamrzavati. Na ovaj način možete očuvati puno toga, ali kod nekih se mijenja okus i struktura, a mogu biti pogubne za vaše zdravlje. Evo o kojima se radi:
1. Mliječni proizvodi
Zamrzavanje jogurta, sireva, mlijeka i ostalih mliječnih proizvoda nije štetno za zdravlje, ali ove namirnice postaju vodenaste nakon što se odlede. I naravno, nisu više tako ukusne kao prije.
2. Pržena i pečena hrana
Bilo koja hrana koja je termički obražena prženjem ili pečenjem nije ista kada se izvadi iz zamrživača jer bude vlažna i gnjecava. Što se tiče kuhane hrane, poput sarme, ona može biti jednako dobra kao i ona svježe pripremljena.
3. Hrana koja u sebi sadrži puno tekućine
U ovo ubrajamo lubenicu, krastavce, naranče i ostale namirnice prepune vode koja se zamrzavanjem kristalizira i pretvara u jednu veliku bljuzgu nakon odmrzavanja.
4. Svježa i kuhana jaja
Jaja nisu namirnica koja bi se trebala zamrzavati, naprosto iz razloga što preniska temperatura mijenja strukturu jaja. Svježa jaja u ljusci će se rasprsnuti, a kuhana će postati gumena. Možete ih jedino zamrznuti ako ih prvo izvadite iz ljuske i spremite u vrećice ili posude.