U globalnoj studiji o prehrambenim navikama, koju je ove godine objavio medicinski časopis The Lancet, ističe se kako u prosjeku jednu od pet smrti u svijetu izaziva loša prehrana s previše soli, a premalo cjelovitih žitarica, voća i povrća. Zanimljivo je da se na vrhu liste 195 zemalja s najgorim prehrambenim navikama nisu, kako se može pretpostaviti na prvu, našle SAD nego Uzbekistan.
Ne znaju reći 'ne' i pojesti jednu porciju
U toj srednjeazijskoj zemlji inače se ponose svojom kuhinjom i nacionalnim specijalitetima, a tamošnja gastroenterologinja Lola Abdurakhimova, osvrćući se na neslavan rezultat Uzbekistana u spomenutom globalnom istraživanju, tvrdi da nije sama hrana ta koja je štetna, već su to loše prehrambene navike.
Prema njezinom mišljenju, problem su sjedilački način života, prejedanje i nedovoljno raznolik jelovnik Uzbekistanaca. Također ističe da su ondje domaću hranu zamijenili hamburgeri i kebabi te da ljudi ne znaju reći "ne" kaloričnoj hrani pa umjesto da pojedu jednu porciju, ne zaustavljaju se dok ne pojedu sve pred sobom.
Inače, najpopularnije i najčuvenije uzbekistansko nacionalno jelo je plov (na slici), specijalitet od riže, mesa, povrća i s puno ulja, koje navodno potječe još iz doba Amira Timura, uzbekistanskog osvajača iz 14. stoljeća.
Nezdravo se hrane, a daju sve više vrhunskih chefova
Plov se lako priprema, a vrlo je hranjiv te je vojnicima davao dovoljno snage za borbu. Plov se i danas često jede, u nekim obiteljima čak više puta tjedno, a u posebnim prilikama priprema se u kazanima od lijevanog željeza na otvorenoj vatri. Osim plovom, Uzbekistanci se ponose i somsom - tijestom punjenim mesom i lukom, lagmanom - juhom s mesom i tjesteninom i tradicionalnim kruhom iz krušne peći.
Dok se s jedne strane Uzbekistan svrstava na vrh liste zemalja gdje se najnezdravije jede, s druge je sve više tamošnjih vrhunskih kuhara, chefova, u vrhu svjetske gastronomije.