Božić je vrijeme kada svi žele uživati i opustiti se. Na stolu ima obilje hrane, čokolade i alkohola, što je često previše primamljivo.
Iako nitko ne voli da mu se govori koliko su ti užici loši za njih, stvarnost je takva da pretjerivanje može dovesti do nadutosti, umora i mamurluka, piše Mirror.
Kako izbjeći prejedanje za blagdane?
Nutricionistica i farmaceutkinja Deborah Grayson objasnila je kako uživati u hrani za blagdane bez neželjenih posljedica.
Nemojte započeti dan s čokoladom
Doručak bogat šećerom može rezultirati padom i rastom šećera u krvi zbog čega želite još više slatkiša. Preporučuje se uravnotežen doručak sa zdravim mastima, proteinima i složenim ugljikohidratima, poput avokada na tostu s jajem ili grčkog jogurta s bobičastim voćem i orašastim plodovima, kako bi se izbjegla prekomjerna želja za šećerom i smanjila sklonost prejedanju slasticama.
Jedenje čokolade uz obrok može umanjiti promjene šećera u krvi i spriječiti nagli pad šećera. Kombinacija s obrokom koji sadrži umjerene količine proteina i zdravih masti može pomoći u ublažavanju tih efekata.
Popijte vodu
Osjećaji za glad često se miješaju s osjećajem žeđi pa mnogi ljudi pogrešno misle da su gladni. Ako mislite da ste gladni, popijte čašu vode ili neki drugi bezalkoholni napitak i pričekajte 15 minuta kako biste vidjeli hoćete li još uvijek osjećati glad.
Moguće je da ćete se nakon toga osjećati siti i nećete imati potrebu za jelom. Ako ipak osjećate glad, slobodno pojedite nešto.
Krećite se
Prošećite se nakon obroka. Fizička aktivnost pomaže stimulirati probavni proces i može ublažiti nadutost, plinove i smanjiti simptome IBS-a (iritabilnog crijevnog sindroma) za čak 50 posto. Stručnjaci tvrde da kratke šetnje nakon obroka mogu biti učinkovitije od lijekova za IBS.
Kratite korake i polako žvačite
Pobrinite se da pravilno žvačete hranu i jedite polako. Žvakanje hrane dok ne postane gotovo tekuća može pomoći probavi i smanjiti nadutost. Također, ovo pomaže da prepoznate kada ste dovoljno siti.
Prebrzo jedenje znači da često osjećate nadutost jer duže traje dok shvatite da ste siti, a tada je obično već prekasno.
Nemojte piti alkohol na prazan želudac
Uvijek se pobrinite da pojedete uravnotežen obrok prije nego što konzumirate alkohol. Jelo prije pijenja usporava brzinu kojom alkohol dolazi do malog crijeva, što može pomoći smanjiti apsorpciju na razinu koju tijelo lakše podnosi, štiti probavni sustav i smanjuje opterećenje jetre.
Održavajte zdravlje jetre
Hrana koja podržava rad jetre, poput zelenog povrća i jaja, može pomoći da taj organ bolje razgrađuje alkohol i pročisti tijelo. Također može pomoći u zaštiti sluznice želuca od oštećenja izazvanih alkoholom. Jednostavan omlet od špinata može stvarno pomoći tijelu da bolje podnese alkohol.
Pijte biljni čaj
Biljni čajevi mogu podržati probavu i smanjiti nadutost i nelagodu. Čaj od komorača posebno pomaže u borbi protiv nadutosti i žgaravice, dok istovremeno poboljšava probavu. Ostali čajevi koji pomažu kod nadutosti su metvica, đumbir, maslačak, artičoka i sladić. Igrajte se s različitim čajevima kako biste pronašli onaj koji najbolje smiruje vašu probavu.
Čaj od metvice može biti odličan za nadutost, ali može pogoršati refluks pa nije preporučljiv za osobe koje pate od gastroezofagealnog refluksa (GERB).
Zamijenite pića tijekom noći
Naizmjenično pijte alkoholna pića i vodu ili bezalkoholne alternative, kako biste se zabavljali, a da se ne osjećate loše sljedeći dan. Osim što pomaže u smanjenju količine alkohola koju pijete, također pomaže u prevenciji dehidracije, što može učiniti posljedice mamurluka mnogo gorima.
Održavanje hidratacije tijekom božićnih blagdana može zaista pomoći smanjiti učestalost mamurluka i učestalost glavobolja.
POGLEDAJTE VIDEO: Psihologinja o blagdanskoj groznici: 'Pokloni ne moraju uvijek biti skupi, treba se usmjeriti na iskustva'