PRIPAZITE NA PREHRANU /

Što trebamo jesti u tridesetima, a što u pedesetima: Evo koje namirnice su nam potrebne kako starimo

Image
Foto: Shutterstock

Pogledajte kako izgleda prehrana iz desetljeća u desetljeće

14.1.2024.
15:35
Shutterstock
VOYO logo
VOYO logo

Jeste li primijetili da vam se apetit mijenja kako godine prolaze? To je sasvim normalna pojava i trebali bismo uskladiti prehranu s godinama.

Stručnjaci otkrivaju, tzv. "obrok života", odnosno, što se to jede u kojoj životnoj dobi.

Tinejdžeri i mladi adolescenti

Prehrana bi u ovom uzrastu trebala biti uravnotežena i bogata hranjivim tvarima. Voće i povrće, nemasno meso i mahunarke. Također, željezo je vrlo važno, posebno za djevojke koje doživljavaju početak menstruacije: jaja, špinat i sušeno voće su dobri izvori željeza.

Image
Foto: Shutterstock

Dvadesete

Zbog rasta kostiju koji se nastavlja i u dvadesetima preporučuju se mliječni proizvodi, što znači da ljudi u toj dobi bez grižnje savjesti mogu uživati u siru. Dvadesetogodišnjaci bi trebali izbjegavati alkohol jer narušava zdravlje kože, kose i noktiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fokus bi trebao biti na raznovrsnoj hranjivoj prehrani, poput hrane koja je bogata vitaminima B - životinjski proizvodi, meso, riba, mliječni proizvodi i jaja. 

Image
Foto: Shutterstock

Tridesete

Ječam, zob i smeđa riža imaju niz prednosti za ljude u tridesetima. Kao prvo, otprilike u ovoj dobi plodnost je u fokusu pa bi žene koje pokušavaju zatrudnjeti mogle imati korist od povećanog unosa folata. Dobri izvori folata uključuju tamno lisnato povrće i cjelovite žitarice. 

Image
STRAVA U RESTORANU /

Nakon što je ovo pojela, studentica se srušila i umrla: 'Nitko ne bi ni pomislio da taj sastojak sadržava alergen'

Image
STRAVA U RESTORANU /

Nakon što je ovo pojela, studentica se srušila i umrla: 'Nitko ne bi ni pomislio da taj sastojak sadržava alergen'

Mnogi ljudi u tridesetima odjednom dožive da im crijeva ne vole određenu hranu pa zdravlje crijeva postaje važnije. Zato bi se trebali fokusirati na hranu bogatu vlaknima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Četrdesete

Ovo razdoblje predstavlja ulazak u proces starenja. Tada su potrebni antioksidanti kako bismo zaštitili našu kožu i tijelo. Kad birate voće i povrće, uzimajte ono tamnije jer ta boja znači i veću količinu antioksidanata, kojih ima u špinatu, krumpiru, brokuli, kuhanim domaćim rajčicama.

Image
Foto: Shutterstock

Pedesete

U ovom razdoblju bismo se trebali fokusirati na kontrolu tjelesne težine, kao i na prevenciju dijabetesa i bolesti srca. Dakle, možda je vrijeme da zasićene masti zamijenite nezasićenima.

Image
Foto: Shutterstock

10. Održavajte zdravu tjelesnu težinu: Smanjenje pretilosti može smanjiti rizik od kroničnih bolesti.

Šezdesete 

U ovoj dobi godine su učinile svoje i imunitet više nije toliko snažan. Da biste se zaštitili, pojačajte unos probiotika. Dehidracija se može spriječiti pojačanim unosom vode, a posebno se preporučuje čaj, i to nezaslađeni. Prehranu ispunite voćem i povrćem, a ako ne želite zdravstvene probleme, svakako izbjegavajte mesne prerađevine poput kobasica i hrenovki, piše Mondo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

POGLEDAJTE VIDEO: Štetne tvari, nedozvoljeni pesticidi: Je li hrana na našem tržištu sigurna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo