Jeste li primijetili da vam se apetit mijenja kako godine prolaze? To je sasvim normalna pojava i trebali bismo uskladiti prehranu s godinama.
Stručnjaci otkrivaju, tzv. "obrok života", odnosno, što se to jede u kojoj životnoj dobi.
Tinejdžeri i mladi adolescenti
Prehrana bi u ovom uzrastu trebala biti uravnotežena i bogata hranjivim tvarima. Voće i povrće, nemasno meso i mahunarke. Također, željezo je vrlo važno, posebno za djevojke koje doživljavaju početak menstruacije: jaja, špinat i sušeno voće su dobri izvori željeza.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/820e3e78-adfc-11ee-8e64-0ee8f36581c7/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Dvadesete
Zbog rasta kostiju koji se nastavlja i u dvadesetima preporučuju se mliječni proizvodi, što znači da ljudi u toj dobi bez grižnje savjesti mogu uživati u siru. Dvadesetogodišnjaci bi trebali izbjegavati alkohol jer narušava zdravlje kože, kose i noktiju.
Fokus bi trebao biti na raznovrsnoj hranjivoj prehrani, poput hrane koja je bogata vitaminima B - životinjski proizvodi, meso, riba, mliječni proizvodi i jaja.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/b8567090-adfc-11ee-8d8d-3a50bfc1e71d/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Tridesete
Ječam, zob i smeđa riža imaju niz prednosti za ljude u tridesetima. Kao prvo, otprilike u ovoj dobi plodnost je u fokusu pa bi žene koje pokušavaju zatrudnjeti mogle imati korist od povećanog unosa folata. Dobri izvori folata uključuju tamno lisnato povrće i cjelovite žitarice.
Mnogi ljudi u tridesetima odjednom dožive da im crijeva ne vole određenu hranu pa zdravlje crijeva postaje važnije. Zato bi se trebali fokusirati na hranu bogatu vlaknima.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/1f7c0154-adfd-11ee-b17b-9a2712bf3488/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Četrdesete
Ovo razdoblje predstavlja ulazak u proces starenja. Tada su potrebni antioksidanti kako bismo zaštitili našu kožu i tijelo. Kad birate voće i povrće, uzimajte ono tamnije jer ta boja znači i veću količinu antioksidanata, kojih ima u špinatu, krumpiru, brokuli, kuhanim domaćim rajčicama.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/6b00f3c2-7d26-11ed-a042-3e0c35ec5668/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Pedesete
U ovom razdoblju bismo se trebali fokusirati na kontrolu tjelesne težine, kao i na prevenciju dijabetesa i bolesti srca. Dakle, možda je vrijeme da zasićene masti zamijenite nezasićenima.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/93471006-adfd-11ee-9180-3a50bfc1e71d/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
10. Održavajte zdravu tjelesnu težinu: Smanjenje pretilosti može smanjiti rizik od kroničnih bolesti.
Šezdesete
U ovoj dobi godine su učinile svoje i imunitet više nije toliko snažan. Da biste se zaštitili, pojačajte unos probiotika. Dehidracija se može spriječiti pojačanim unosom vode, a posebno se preporučuje čaj, i to nezaslađeni. Prehranu ispunite voćem i povrćem, a ako ne želite zdravstvene probleme, svakako izbjegavajte mesne prerađevine poput kobasica i hrenovki, piše Mondo.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/b6c5eb64-a7eb-11ee-abfa-9a2712bf3488/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
POGLEDAJTE VIDEO: Štetne tvari, nedozvoljeni pesticidi: Je li hrana na našem tržištu sigurna?