SALATA OD TUNE: /

3 odlična recepta kojih se možda sami ne bi nikada sjetili

Image
Foto: Taste

Jedna od najzdravijih riba koja bi se trebala naći u svačijom prehrani je tuna. Bogata hranjivim tvarima i fina, nema bolje!

17.10.2017.
10:22
Taste
VOYO logo

Tuna je jedna od najzdravijih riba koje bi trebalo dodati u vašu prehranu. U njoj se i kroz salatu od tune mogu naći izvori visokokvalitetnih proteina koji ujedno sadrže malo masti. U tuni se tako nalaze minerali poput selena, magnezija i kalija, vitamini B kompleksa i ono najvažnije, omega-3 masne kiseline.

Ovo su samo neke od dobrobiti tune:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • jača imunitet i cijeli organizam
  • štiti srce
  • poboljšava rad mozga
  • smanjuje simptome depresije
  • ublažava bolove u zglobovima
  • poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema
  • sprječava nastanak raka dojke
  • smanjuje rizik od pojave leukemije
  • čuva zdravlje očiju
  • pomaže pri gubitku kilograma

Salata od tune s kaparama

Kako bi napravili ovu salatu za 4 porcije, bit će vam potrebno:

  • 200 grama tune iz konzerve
  • pola svježeg krasavca
  • 1 žlica kapare
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 pecivo ciabatta (staro jedan do dva dana)
  • 250 grama rajčice
  • 10 listova svježeg bosiljka
  • 20 ml bijelog vinskog octa
  • sol i papar

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednoj visokoj posudi pomiješajte bijeli vinski ocat, maslinovo ulje, sol i papar pa sve izmješajte štapnim mikserom. Pecivo uronite na kratko u hladnu vodu, obrišite kuhinjskom krpom i narežite na kriške. Kriške složite po dnu zdjele u koju ćete stavljati salatu.

Povrće očistite i operite. Narežite rajčice na pola, a svježi krastavac na trokutiće. Neka im debljina bude oko pola centimetra. Preko narezanog peciva ciabatta stavite mini rajčice i svježi krastavac pa u to dodajte komadiće tune iz konzerve. Na to nanesite grubo sjeckane kapare pa izmiješajte sve sastojke.

Salatu prelijte preljevom, začinite po želji solju i paprom pa ukrasite svježim listovima bosiljka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salata s krumpirom, jajima i tunom

Za ovu salatu bit će vam potrebno oko sat vremena za 4 porcije. Ovo su potrebni sastojci:

  • 400 grama mladog kuhanog krumpira
  • 250 grama tune iz konzerve
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • pola žlice octa
  • 2 mlada luka
  • 2 rajčice
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • maslinovo ulje
  • šećer
  • sol i papar

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krumpir kuhajte u ljusci pa ga nakon toga ogulite. Narežite ga na ploške. Rajčice narežite na šestine, odvojite im kožu i mekanu sredinu, pa razrežite na kockice.

Preljev za salatu pripremite tako da u jednu zdjelicu stavite maslinovo ulje, vinski ocat, žličicu šećera i sol i papar po želji. Dobro izmješajte sve sastojke pjenjačom. Ovim preljevom pokapajte dno zdjele u koju ćete stavljati salatu.

Na dno salate stavite ploške krumpira, komade tune, ploške jaja i sitno narezani mladi luk. Na to prelijte preljevom. Ponovite postupak dok god imate sastojaka. Ostavite malo preljeva.

U zdjelicu s preostalim preljevom stavite kockice rajčice i sjeckani peršin. Dobro promiješajte pa s tom mješavinom prelijte salatu. Ohladite salatu od tune u hladnjaku pa poslužite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljiva salata od tune i grejpa

Priprema ove salate od tune traje samo 20 minuta, a oduševit će vaše goste. Ovo su potrebni sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 180 grama tune iz konzerve
  • 2 grejpa
  • 180 ml majoneze
  • 80 grama kukuruza iz konzerve
  • 1 manji komorač
  • 50 grama odkoštenih zelenih maslina
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 1 žlica kapare
  • maslinovo ulje
  • bijeli papar
  • sol

Upute po koracima:

Očiste komorač i narežite ga na trakice. Stavite ih u posudu, dodajte majonezu, sol i bijeli papar. U to dodajte peršin koji ste prethodno nasjeckali. Pomiješajte i stavite u hladnjak.

Dok se smjesa hladi, prerežite oba grejpa na pola pa žlicom izvadite meso u komadu. Očiste meso, narežite na komadiće i prebacite u zdjelu. Na to dodajte tunjevinu, kukuruz, kapare i masline. Dobro promiješajte sve sastojke.

U izdubljene kore grejpa stavite nadjev od tune i grejpa pa na to prelijte ohlađenom mješavinom majoneze i komorača. Poslužite u kori grejpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo