Tuna je jedna od najzdravijih riba koje bi trebalo dodati u vašu prehranu. U njoj se i kroz salatu od tune mogu naći izvori visokokvalitetnih proteina koji ujedno sadrže malo masti. U tuni se tako nalaze minerali poput selena, magnezija i kalija, vitamini B kompleksa i ono najvažnije, omega-3 masne kiseline.
Ovo su samo neke od dobrobiti tune:
- jača imunitet i cijeli organizam
- štiti srce
- poboljšava rad mozga
- smanjuje simptome depresije
- ublažava bolove u zglobovima
- poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema
- sprječava nastanak raka dojke
- smanjuje rizik od pojave leukemije
- čuva zdravlje očiju
- pomaže pri gubitku kilograma
Salata od tune s kaparama
Kako bi napravili ovu salatu za 4 porcije, bit će vam potrebno:
- 200 grama tune iz konzerve
- pola svježeg krasavca
- 1 žlica kapare
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 pecivo ciabatta (staro jedan do dva dana)
- 250 grama rajčice
- 10 listova svježeg bosiljka
- 20 ml bijelog vinskog octa
- sol i papar
Priprema:
U jednoj visokoj posudi pomiješajte bijeli vinski ocat, maslinovo ulje, sol i papar pa sve izmješajte štapnim mikserom. Pecivo uronite na kratko u hladnu vodu, obrišite kuhinjskom krpom i narežite na kriške. Kriške složite po dnu zdjele u koju ćete stavljati salatu.
Povrće očistite i operite. Narežite rajčice na pola, a svježi krastavac na trokutiće. Neka im debljina bude oko pola centimetra. Preko narezanog peciva ciabatta stavite mini rajčice i svježi krastavac pa u to dodajte komadiće tune iz konzerve. Na to nanesite grubo sjeckane kapare pa izmiješajte sve sastojke.
Salatu prelijte preljevom, začinite po želji solju i paprom pa ukrasite svježim listovima bosiljka.
Salata s krumpirom, jajima i tunom
Za ovu salatu bit će vam potrebno oko sat vremena za 4 porcije. Ovo su potrebni sastojci:
- 400 grama mladog kuhanog krumpira
- 250 grama tune iz konzerve
- 2 tvrdo kuhana jaja
- pola žlice octa
- 2 mlada luka
- 2 rajčice
- 1 žlica sjeckanog peršina
- maslinovo ulje
- šećer
- sol i papar
Priprema:
Krumpir kuhajte u ljusci pa ga nakon toga ogulite. Narežite ga na ploške. Rajčice narežite na šestine, odvojite im kožu i mekanu sredinu, pa razrežite na kockice.
Preljev za salatu pripremite tako da u jednu zdjelicu stavite maslinovo ulje, vinski ocat, žličicu šećera i sol i papar po želji. Dobro izmješajte sve sastojke pjenjačom. Ovim preljevom pokapajte dno zdjele u koju ćete stavljati salatu.
Na dno salate stavite ploške krumpira, komade tune, ploške jaja i sitno narezani mladi luk. Na to prelijte preljevom. Ponovite postupak dok god imate sastojaka. Ostavite malo preljeva.
U zdjelicu s preostalim preljevom stavite kockice rajčice i sjeckani peršin. Dobro promiješajte pa s tom mješavinom prelijte salatu. Ohladite salatu od tune u hladnjaku pa poslužite.
Zanimljiva salata od tune i grejpa
Priprema ove salate od tune traje samo 20 minuta, a oduševit će vaše goste. Ovo su potrebni sastojci:
- 180 grama tune iz konzerve
- 2 grejpa
- 180 ml majoneze
- 80 grama kukuruza iz konzerve
- 1 manji komorač
- 50 grama odkoštenih zelenih maslina
- 1 žlica sjeckanog peršina
- 1 žlica kapare
- maslinovo ulje
- bijeli papar
- sol
Upute po koracima:
Očiste komorač i narežite ga na trakice. Stavite ih u posudu, dodajte majonezu, sol i bijeli papar. U to dodajte peršin koji ste prethodno nasjeckali. Pomiješajte i stavite u hladnjak.
Dok se smjesa hladi, prerežite oba grejpa na pola pa žlicom izvadite meso u komadu. Očiste meso, narežite na komadiće i prebacite u zdjelu. Na to dodajte tunjevinu, kukuruz, kapare i masline. Dobro promiješajte sve sastojke.
U izdubljene kore grejpa stavite nadjev od tune i grejpa pa na to prelijte ohlađenom mješavinom majoneze i komorača. Poslužite u kori grejpa.
Dobar tek!