RECEPT ZA SAVRŠENU OREHNJAČU: /

Nema tu nekih velikih tajni, ali par trikova vrijedi znati

Image
Foto: RTL

Orehnjača definitivno zauzima posebno mjesto na blagdanskom meniju, a mnogi ne mogu zamisliti Božić bez nje

24.12.2020.
12:55
RTL
VOYO logo

Orehnjača je omiljena božićna slastica, tradicionalni kolač koji su pripremale naše bake. Mnogi ne mogu zamisliti Božić bez nje, a priprema je toliko jednostavna da joj ne mogu odoljeti ni početnici u kuhinji.

Željka Klemenčić, članica žirija kulinarske emisije 'Tri, dva, jedan - ho, ho, ho!', za RTL.hr otkrila je svoj recept za savršenu orehnjaču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijesto

kocka svježeg kvasca 600 dg brašna - pola oštro, pola glatko 2 žumanjka, 1 jaje 12 dg rastopljenog maslaca 10 dg šećera 1 vanilin šećer naribana korica limuna 2-3 dl toplog mlijeka

Nadjev

80 dkg oraha 20 dkg šećera 2-3 dl vrućeg mlijeka Malo ruma Malo cimeta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema

U sobi mora biti toplo. Ni brašno ni jaja ne smiju biti hladni. U toplu zdjelu stavite brašno koje ste malo posolili i dignuti kvasac, a onda sve ostale sastojke za tijesto. Tijesto dobro izradite i ostavite da se diže. Treba biti mekano kao tijesto za pizzu. Dignuto tijesto promijesite i ostavite da se opet diže. Pripremite nadjev. Orahe i šećer prelijte toplim mlijekom, dodajte malo cimeta, malo ruma i po želji malo ribane čokolade. Na kraju u smjesu primiješajte snijeg od jednog bjelanjka. Drugi put dignuto tijesto podijelite na tri dijela i svaki razvaljajte na otprilike jedan centimetar na toploj krpi. Namažite nadjev, zavijte pa ostavite prekriveno pola sata. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 50 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo