FINO GRIJE /

Jeste li probali kuhani pelin? Savršen napitak za hladne večeri, a mi imamo recept

Image
Foto: Shutterstock

Ovaj napitak može biti savršen za zimske večeri, a možete ga piti nakon teških obroka kao pomoć probavi

3.12.2024.
21:37
Shutterstock
VOYO logo

Pelin je gorka biljka poznata po upotrebi u apsintu. Najznačajniji biljni spoj pelina je tujon, koji ima neke prednosti, ali može biti toksičan u prevelikoj količini. Artemisia absinthium je biljka koja je cijenjena zbog svoje osebujne arome, okusa i navodnih zdravstvenih dobrobiti.

Uz upotrebu u apsintu i drugim alkoholnim pićima, pelin ima mnoge primjene u medicinskim praksama, uključujući tradicionalnu kinesku medicinu, piše Healthline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pelinkovac je tradicionalni hrvatski liker s karakterističnim okusom pelina, koji se koristi kao aperitiv, digestiv ili lijek u malim količinama, a kuhani pelin spaja aromatične biljke s rakijom i drugim začinima, stvarajući bogat i ljekovit napitak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept za kuhani pelin

Kuhani pelin koristi prirodne arome pelina i začina koji djeluju kao prirodni digestiv, pomažu u poboljšanju probave i smanjuju nadutost. Cimet i klinčići dodaju protuupalna svojstva, a med je poznat po svojim umirujućim i ljekovitim svojstvima.

Image
Foto: Shutterstock

Kuhani pelin sastojci:

  • 500 ml Pelinkovca (Maraskin ili Badelov Pelinkovac)
  • 1 cimetov štapić
  • 3-4 klinčića
  • 1 kora limuna
  • 2-3 žlice meda (po želji)
  • 100 ml vode
  • 1 žličica sušenog pelina (po želji za pojačanje okusa)
Image
POBOLJŠAJTE OKUS /

Cijeli život pogrešno kuhate kavu: Zbog ovoga ispadne gorka, a štos je u 30 sekundi

Image
POBOLJŠAJTE OKUS /

Cijeli život pogrešno kuhate kavu: Zbog ovoga ispadne gorka, a štos je u 30 sekundi

Kuhani pelin priprema:

  1. U manjoj posudi zagrijte 100 ml vode.
  2. Dodajte cimetov štapić, klinčiće i koru limuna.
  3. Pustite da kuha na laganoj vatri oko pet minuta, kako bi začini otpustili svoj miris i okus.
  4. U posudu ili staklenu bocu ulijte 500 ml gotovog Pelinkovca.
  5. Ako želite pojačati aromu, dodajte žličicu sušenog pelina, no ovo je opcionalno jer gotovi Pelinkovac već ima karakterističan okus pelina.
  6. U smjesu sa začinima dodajte dvije do tri žlice meda, ovisno o tome koliko volite slatko.
  7. Med će dodati blagost i uravnotežiti gorčinu pelina.
  8. Ulijte zagrijanu začinsku smjesu u Pelinkovac i dobro promiješajte.
  9. Zatvorite bocu ili posudu i ostavite da odstoji 10-15 minuta kako bi se svi okusi spojili.
  10. Za dodatnu aromu možete dodati i nekoliko kapi narančine kore ili nekoliko listova mente prije posluživanja.
  11. Kuhani pelin možete poslužiti odmah, topli ili hladni, ovisno o preferencijama. Možete ga čak zagrijati prije posluživanja ako želite uživati u njemu kao u toplom napitku.

POGLEDAJTE VIDEO: Adventska ludnica: Fritule skuplje od škampa, ali na njih se čeka i 45 minuta!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo