Obzirom na to da mikrovalna kuha hranu zagrijavanjem elektromagnetskim valovima, dugo se smatralo kako je ona prilično štetna.
Prije svega, uvriježeno je mišljenje kako je ozračena, No valovi kojima kuha imaju istru frekvenciju kao i molekule pa mikrovalna zagrijava vodu, a ostale molekule "ostavlja na miru". A sada su znanstvenici donijeli i još jedan zaključak.
"U suštini, pripremanje hrane u mikrovalnoj pećnici rezultira manjim gubitkom korisnih nutrijenata nego kuhanje ili prženje hrane", kaže za Huffington Post dr. Guy Crosby, nutricionist sa Harvarda.
"Mikrovalna pećnica zagrijava suhom metodom, tako da nutrijenti poput vitamina B ili C ne izlaze iz hrane. Budući da je pripremanje hrane u mikrovalnoj pećnici traje jako kratko, nutrijenti su izloženi toplini mnogo kraće nego prilikom kuhanja ili prženja", pojasnio je Crosby.
Neke hranjive tvari postaju snažnije
I dok se neki nutrijenti gube na toplini, neki postaju još "moćniji". To se odnosi na, primjerice, antioksidans likopen koji se nalazi u krumpiru ili rajčici ili pak beta karoten u mrkvi.
Kuhanje i prženje pak može oštetiti kemijsku strukturu hrane.
"Svi procesi kojima se priprema hrana (mikrovalna pećnica, kuhanje, pečenje, prženje) smanjuje razinu vitamina. Koliko će vitamina hrana izgubiti ovisi o vremenu i temperaturi", pojašnjava dr. Don Schaffner, profesor sa Sveučilišta Rutgers u New Jerseyu.
Što kraće kuhanje, to bolje
No, koja metoda pripremanja hrane je najbolja, ako želite zadržati što više korisnih nutrijenata u namirnicama? Sudeći prema Crosbyju, kuhanje na pari je najbolje, pogotovo ako se radi o povrću.
Dr. Susan Nitzke, nutricionistkinja sa Sveučilišta Wisconsin-Madison, dijeli njegovo mišljenje.
"Izrežite hranu na veće komade i kuhajte je na pari brzo prije serviranja. Kuhanje na pari i pripremanje hrane u mikrovalnoj pećnici su najbolje metode brzog kuhanja."
"Sve ovisi o hrani, načinu na koji se ona priprema itd. Ako hranu kuhate u vodi, mnogo nutrijenata će ispariti. Ako kuhate u mikrovalnoj pećnici, to kraje kratko, tako da će nutrijenti ostati u hrani", pojašnjava i dr. Ashim Datta, profesor biologije sa univerziteta Cornell.
Klix.ba/Magazin.hr