NE BACAJTE HRANU /

Povrće će vam trajati mjesec dana nakon isteka roka trajanja ako ovo napravite

Image
Foto: Shutterstock

Ukiseljeno povrće ukusan je dodatak salati i jelima, a vrlo ga je lako napraviti kod kuće

19.9.2024.
7:58
Shutterstock
VOYO logo

Zima je pred vratima i nije ni čudo da mnogi od nas žele smanjiti životne troškove. Jedan od načina da to učinimo je smanjenje količine hrane koju kupujemo u trgovinama i ukupnog otpada, piše Express.

Sophie Nahmad, voditeljica razvoja recepata u Goustu, podijelila je trik kako možete smanjiti količinu hrane koju bacate u kuhinji.

Image
RISKIRATE ZDRAVLJE /

Inspektori za sigurnost hrane otkrili koje namirnice treba izbjegavati u trgovinama

Image
RISKIRATE ZDRAVLJE /

Inspektori za sigurnost hrane otkrili koje namirnice treba izbjegavati u trgovinama

"Povrće koje ne možete ponovno uzgojiti uvijek može spasiti i iskoristiti nakon što prođe svoj vrhunac uz pomoć nekih genijalnih metoda kiseljenja", rekla je Nahmad.

"Ukiseljeno povrće ukusan je dodatak salati i jelima, a vrlo ga je lako napraviti kod kuće. Ovo najbolje funkcionira za povrće poput kupusa, krastavaca, mrkve i rotkvica", otkrila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nahmad je podijelila korak po korak vodič za kiseljenje povrća.

Image
Foto: Shutterstock

Gotovo svi ostaci pesticida s povrća i voća mogu se otkloniti raznim otopinama koje možete napraviti sami.

Kako ukiseliti povrće

"Nasjeckajte povrće i stavite ga u zdjelu. Koristite otprilike polovicu količine octa u odnosu na količinu povrća. Izmjerite to u poseban vrč i ostavite sa strane. Za ovo bih preporučila vinski ili alkoholni ocat", objasnila je.

"Zatim trebate izmjeriti šećer. Potrebno vam je pola od količine octa, ovisno o željenoj slatkoći", rekla je Nahmad te je potom otkrila da trebate kuhati ocat postupno dodajući šećer dok se ne otopi. "Probajte dok kuhate i začinite solju ako je potrebno", napomenula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posljednji korak je dodavanje nasjeckanog povrća i kuhanje dok ne postane hrskavo i mekano. Ovo bi trebalo trajati samo nekoliko minuta. Kad dobije željenu teksturu, maknite posudu s vatre i izlijte sav sadržaj u hermetički zatvorenu posudu koja je sigurna od topline", rekla je stručnjakinja.

Na kraju je preporučila da se to ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim spremi u hladnjak. Ovo ukiseljeno povrće trebalo bi vam potrajati do mjesec dana, te ste mu tako produžili životni vijek.

POGLEDAJTE VIDEO: Talibani uspjeli nadmašiti sami sebe! Evo što su sada zabranili ženama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike