NE BACAJTE HRANU /

Povrće će vam trajati mjesec dana nakon isteka roka trajanja ako ovo napravite

Image
Foto: Shutterstock

Ukiseljeno povrće ukusan je dodatak salati i jelima, a vrlo ga je lako napraviti kod kuće

19.9.2024.
7:58
Shutterstock
VOYO logo

Zima je pred vratima i nije ni čudo da mnogi od nas žele smanjiti životne troškove. Jedan od načina da to učinimo je smanjenje količine hrane koju kupujemo u trgovinama i ukupnog otpada, piše Express.

Sophie Nahmad, voditeljica razvoja recepata u Goustu, podijelila je trik kako možete smanjiti količinu hrane koju bacate u kuhinji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RISKIRATE ZDRAVLJE /

Inspektori za sigurnost hrane otkrili koje namirnice treba izbjegavati u trgovinama

Image
RISKIRATE ZDRAVLJE /

Inspektori za sigurnost hrane otkrili koje namirnice treba izbjegavati u trgovinama

"Povrće koje ne možete ponovno uzgojiti uvijek može spasiti i iskoristiti nakon što prođe svoj vrhunac uz pomoć nekih genijalnih metoda kiseljenja", rekla je Nahmad.

"Ukiseljeno povrće ukusan je dodatak salati i jelima, a vrlo ga je lako napraviti kod kuće. Ovo najbolje funkcionira za povrće poput kupusa, krastavaca, mrkve i rotkvica", otkrila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nahmad je podijelila korak po korak vodič za kiseljenje povrća.

Image
Foto: Shutterstock

Gotovo svi ostaci pesticida s povrća i voća mogu se otkloniti raznim otopinama koje možete napraviti sami.

Kako ukiseliti povrće

"Nasjeckajte povrće i stavite ga u zdjelu. Koristite otprilike polovicu količine octa u odnosu na količinu povrća. Izmjerite to u poseban vrč i ostavite sa strane. Za ovo bih preporučila vinski ili alkoholni ocat", objasnila je.

"Zatim trebate izmjeriti šećer. Potrebno vam je pola od količine octa, ovisno o željenoj slatkoći", rekla je Nahmad te je potom otkrila da trebate kuhati ocat postupno dodajući šećer dok se ne otopi. "Probajte dok kuhate i začinite solju ako je potrebno", napomenula je.

"Posljednji korak je dodavanje nasjeckanog povrća i kuhanje dok ne postane hrskavo i mekano. Ovo bi trebalo trajati samo nekoliko minuta. Kad dobije željenu teksturu, maknite posudu s vatre i izlijte sav sadržaj u hermetički zatvorenu posudu koja je sigurna od topline", rekla je stručnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je preporučila da se to ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim spremi u hladnjak. Ovo ukiseljeno povrće trebalo bi vam potrajati do mjesec dana, te ste mu tako produžili životni vijek.

POGLEDAJTE VIDEO: Talibani uspjeli nadmašiti sami sebe! Evo što su sada zabranili ženama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo