OPASNO JE /

Ovih pet namirnica nikada ne smijete kuhati u fritezi na vrući zrak

Image
Foto: Freepik

Friteze su genijalan izum, ali ne mogu sve skuhati i mogu biti opasne

17.9.2024.
7:07
Freepik
VOYO logo

Friteze na vrući zrak su u posljednjih nekoliko godina postale jako popularne. Prepoznatljive su kao zdravija alternativa prženju u dubokom ulju, koja također koristi manje energije od pećnice pa se tako ovi praktični uređaji koriste za sve - od pečenja do kuhanja.

Ali postoji neka hrana koju nikada ne biste trebali stavljati u fritezu, bez obzira na to koliko vam je nešto u tom trenutku potrebno, jer mogu predstavljati rizik od požara ili uzrokovati nepopravljivu štetu na uređaju.

Image
Foto: Freepik

Što se ne smije stavljati u fritezu na vrući zrak?

Za razliku od običnih friteza, friteze na vrući zrak koriste konvekcijsku toplinu koja cirkulira vrući zrak za kuhanje hrane, slično pećnici s ventilatorom.

Image
RIZIK OD ZARAZE /

Ne razbijajte jaja ovako ako ne želite bakterije u hrani: Postoji bolji način

Image
RIZIK OD ZARAZE /

Ne razbijajte jaja ovako ako ne želite bakterije u hrani: Postoji bolji način

Međutim, ako želite eksperimentirati s onim što možete napraviti u ovom popularnom kuhinjskom uređaju, postoje neke stvari koje morate izbjegavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Freepik

1. Hrana s umakom

Bilo što s umakom - kao što su špageti bolognese ili "chilli con carne" ne smijete stavljati u fritezu jer vrući zrak može raspršiti tekućinu, prskajući unutrašnjost friteze što može biti opasno i neuredno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto toga, ova vrsta hrane je bolje kuhana na laganoj vatri na štednjaku.

2. Vlažno tijesto

Vlažne namirnice također su loša ideja za fritezu iz sličnih razloga. Budući da u košari nema vrućeg ulja, tijesto će kapati posvuda i ta tekućina tijesta može oštetiti fritezu.

Ako želite postići sličnu hrskavost s jelima prženim na zraku, možete isprobati suho tijesto s brašnom i začinima, koje bi se trebalo lijepo zgnječiti u fritezi.

Image
Foto: Freepik

3. Kokice

Ako imate filmsku večer kod kuće i želite u fritezi pripremiti kokice - bolje nemojte. Većina friteza nije dovoljno vruća za jezgru, a jezgre se također mogu zaglaviti u elementu što može uzrokovati kratki spoj i opasnost od požara.

Image
Foto: Shutterstock

6. Brokula: Ako želite jesti namirnice koje manje stvaraju ovisnost, učinite to ispravno i naučite kako odabrati najbolje voće i povrće.

4. Brokula

Brokula također pada ravno u fritezi jer je uređaj isušuje, čineći je žilavom i gorkom. Pokušajte ispeći brokulu u pećnici kako bi postala hrskava i ukusna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

5. Tjestenina i riža

Tjestenina i riža također se neće skuhati u fritezi na vrući zrak jer oboje prvo treba prokuhati. Međutim, ako ste zapekli tjesteninu, možete je staviti u posudu prikladnu za pećnicu unutar friteze kako biste gornji sloj ponovno zagrijali bez uporabe mikrovalne pećnice, piše Express.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Trgovci zaradili milijardu više nego godinu prije, marža na kruhu gotovo 40 posto

gs australija
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike