OPASNO JE /

Ovih pet namirnica nikada ne smijete kuhati u fritezi na vrući zrak

Image
Foto: Freepik

Friteze su genijalan izum, ali ne mogu sve skuhati i mogu biti opasne

17.9.2024.
7:07
Freepik
VOYO logo

Friteze na vrući zrak su u posljednjih nekoliko godina postale jako popularne. Prepoznatljive su kao zdravija alternativa prženju u dubokom ulju, koja također koristi manje energije od pećnice pa se tako ovi praktični uređaji koriste za sve - od pečenja do kuhanja.

Ali postoji neka hrana koju nikada ne biste trebali stavljati u fritezu, bez obzira na to koliko vam je nešto u tom trenutku potrebno, jer mogu predstavljati rizik od požara ili uzrokovati nepopravljivu štetu na uređaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Freepik

Što se ne smije stavljati u fritezu na vrući zrak?

Za razliku od običnih friteza, friteze na vrući zrak koriste konvekcijsku toplinu koja cirkulira vrući zrak za kuhanje hrane, slično pećnici s ventilatorom.

Image
RIZIK OD ZARAZE /

Ne razbijajte jaja ovako ako ne želite bakterije u hrani: Postoji bolji način

Image
RIZIK OD ZARAZE /

Ne razbijajte jaja ovako ako ne želite bakterije u hrani: Postoji bolji način

Međutim, ako želite eksperimentirati s onim što možete napraviti u ovom popularnom kuhinjskom uređaju, postoje neke stvari koje morate izbjegavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Freepik

1. Hrana s umakom

Bilo što s umakom - kao što su špageti bolognese ili "chilli con carne" ne smijete stavljati u fritezu jer vrući zrak može raspršiti tekućinu, prskajući unutrašnjost friteze što može biti opasno i neuredno.

Umjesto toga, ova vrsta hrane je bolje kuhana na laganoj vatri na štednjaku.

2. Vlažno tijesto

Vlažne namirnice također su loša ideja za fritezu iz sličnih razloga. Budući da u košari nema vrućeg ulja, tijesto će kapati posvuda i ta tekućina tijesta može oštetiti fritezu.

Ako želite postići sličnu hrskavost s jelima prženim na zraku, možete isprobati suho tijesto s brašnom i začinima, koje bi se trebalo lijepo zgnječiti u fritezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Freepik

3. Kokice

Ako imate filmsku večer kod kuće i želite u fritezi pripremiti kokice - bolje nemojte. Većina friteza nije dovoljno vruća za jezgru, a jezgre se također mogu zaglaviti u elementu što može uzrokovati kratki spoj i opasnost od požara.

Image
Foto: Shutterstock

4. Brokula

Brokula također pada ravno u fritezi jer je uređaj isušuje, čineći je žilavom i gorkom. Pokušajte ispeći brokulu u pećnici kako bi postala hrskava i ukusna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

5. Tjestenina i riža

Tjestenina i riža također se neće skuhati u fritezi na vrući zrak jer oboje prvo treba prokuhati. Međutim, ako ste zapekli tjesteninu, možete je staviti u posudu prikladnu za pećnicu unutar friteze kako biste gornji sloj ponovno zagrijali bez uporabe mikrovalne pećnice, piše Express.

POGLEDAJTE VIDEO: Trgovci zaradili milijardu više nego godinu prije, marža na kruhu gotovo 40 posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo