Pikantnost i ljekovitost egzotičnog đumbira

Egzotična začinska biljka koja je neizostavna namirnica u azijskoj kuhinji, odakle i potječe, sve se više konzumira i kod nas. Osim u prehrani, koristi se kao lijek, i to više od tisuću godina.

22.4.2010.
13:40
VOYO logo

Đumbir je biljka iz porodice ljiljana, potječe iz južne Azije, a njegov najveći proizvođač je Indija. Poznato je da ga uzgajaju mnoge zemlje: Nigerija, Jamajka, Haiti, Tajvan, Japan, Kina, Egipat, Grčka, Meksiko...

Ovisno o zemlji u kojoj je uzgojen, đumbir sadrži 1–2,5% eteričnog ulja, čiji je glavni sastojak seskviterpen zingiberen, a sadrži i zingeron, gingerol, shogaol i druge derivate. Seskviterpenov alkohol je najznačajniji među njima jer daje karakteristični blagi miris đumbiru. Đumbir koji miriše na limun sadrži također i citral.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najcjenjeniji je onaj uzgojen na Jamajci, koji, iako sadrži samo 1% eteričnog ulja, cijene zbog njegove profinjene arome. Cvjeta prekrasnim trobrojnim cvjetovima, uvezanim u čašicu i krunu.

Ljekoviti dio ove neobične biljke, koja može narasti do jednog metra, je korijen. Stručnjaci su dokazali da korijen đumbira smiruje kašalj, stimulira cirkulaciju, uklanja grčeve, pospješuje funkciju jetara, a i snažan je antioksidans.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokazano je da može ubiti stanice tumora jajnika, dok sastojak koji daje ljutinu feferonima smanjuje tumor na gušterači. Protiv raka se uspješno bori tvar 6-gingerol, koja korijenu đumbira daje karakterističan okus. Njegova ljekovita svojstva još se istražuju

Mineralni sastav korijena vrlo je raznolik, a u značajnijim količinama sadrži kalij, bakar, magnezij, mangan, vitamin C, vitamine B skupine te u manjim količinama pantotensku kiselinu i niacin.

Đumbir jelu daje aromatični, osvježavajući i pomalo pikantni okus. U kombinaciji s drugim začinima primjeren je za začinjavanje raznih juha, umaka, jela od povrća, voćnih deserta, medenjaka, peciva i tijesta za kolače, a u mesnoj industriji za začinjavanje nekih salama i paštete.

Svježim đumbirom možete začiniti gotovo sva jela od mesa, peradi, ribe, juhe, variva i kuhanog voća, dok se komad oguljenog korijena, koji se kuha s jelom, na kraju ukloni ili se sitno nariba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aroma će biti intenzivnija ukoliko se korijen samo dobro opere četkom i neoguljen doda jelu (narezan ili nariban).

Koristi se i za aromatiziranje nekih alkoholnih pića (pivo, vino, liker), a možda je najpoznatije bezalkoholno pivo od đumbira koje podsjeća na limunadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo