Petina hrvatskih građana meso jede svaki dan, 69 posto nekoliko puta tjedno, a najčešće se jedu piletina i svinjetina, pokazalo je istraživanje magazina JaTrgovac i agencije Hendal.
Da meso konzumira nekoliko puta mjesečno reklo je 7,6 posto anketiranih, a da to čine rijetko navodi njih 1,6 posto.
Sveukupno gledano, u hrvatskoj populaciji je gotovo 98 posto konzumenata mesa, što je vrlo visoki udio, navodi se u priopćenju.
Od vrsta mesa najčešće se jede piletina koju konzumira 55,1 posto hrvatskih građana, a potom slijedi svinjetina s 31,8 posto udjela.
Manje su udjele ostvarili teletina ili govedina (9,7 posto) te osobito puretina (2,6 posto) i janjetina (0,8 posto).
Najčešće se jedu piletina i svinjetina
Kada je riječ o preferencijama, 39,3 posto građana je navelo da najviše vole piletinu, a potom kao svoj prvi izbor njih 21,3 posto navodi svinjetinu, 17,1 posto teletinu ili govedinu, a 15,3 posto janjetinu.
Mali broj konzumenata mesa svoj je glas dao puretini (4 posto), divljači (1,7 posto) i zečetini (1,3 posto).
Istraživanje je pokazalo da se slanina najčešće jede kada je riječ o konzumaciji mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda – konzumira ju 33,5 posto ispitanika.
Slijede kobasica s 19,7 posto konzumenata i šunka sa 16,8 posto, zatim parizer s 8,3 posto, pršut s 8 posto, kulen sa 6,2 posto i vratina s 2,2 posto.
Na pitanje koju vrstu mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda najviše vole konzumirati 29,1 posto ispitanika je reklo da je to špek/slanina. Slijedi pršut s ostvarenih 28 posto udjela, šunka s 12,8 posto, kobasica 12,5 posto i kulen s 12 posto.
Na začelju su parizer s 3,8 posto i vratina s 1,9 posto.
Istraživanje je provedeno tijekom ožujka na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.