Ako ste ljubitelj gaziranih pića, obožavate ga popiti u kafiću s kriškom limuna ili naranče, a sve to uz čuveni led koji godi tijekom vrućih dana, ali stiže upozorenje koje kaže da trebate dobro obratiti pažnju.
Ljeto nam kuca na vrata, a prava osvježenja u kafićima i restoranima imaju jednu manu. Kada sljedeći put naručite piće s ledom, razmislite je li to dobra ideja.
Izvor bakterija u ledu
Provedena istraživanja o kvaliteti leda pokazala su da je čak 77,2 posto uzoraka bilo pozitivno na prisustvo koliformnih bakterija, čije je porijeklo fekalno. Riječ je o mikroskopski sitnim česticama, koje su u led dospjele zbog prljavih ruku. Samim time, najveća zabluda koja vlada kod ljudi je ta da se na ledu ne mogu zadržati bakterije.
Led u kafićima i restoranima brze hrane je najveće leglo bakterija i u prosjeku ih ima više nego u WC školjci, što je posljedica rijetkog čišćenja ledomata. Svakako, nijedan od uzoraka ne predstavlja prijetnju za zdravlje.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/6962d85a-0e6c-11ee-816a-ea82120fe85b/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Ne možete zamisliti piće bez ovog voća
Još jedno istraživanje je pokazalo da se najviše bakterija krije u čaši vode ili gaziranom soku s kriškom limuna. Istraživači su testirali 76 kriški limuna iz 21 restorana i otkrili da je 70 posto, odnosno 53 kriški zaraženo bakterijama.
Iako ovo nije najobuhvatnije istraživanje na ovu temu i sami možete primijetiti da je kriška limuna koju dobivate u čaši već unaprijed odrezana i da se te kriške drže u plastičnim posudama na sobnoj temperaturi, što je ujedno i idealno okruženje za bakterije.
Istraživanje nije jasno otkrilo izvor ovih bakterija, ali je otkrilo da ove bakterije ne mogu preživjeti i razmnožavaju se u alkoholnim pićima.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/97562208-0e6c-11ee-92b0-ea82120fe85b/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)