Zimska variva skupni su naziv za vruće posude s varivima punim povrća koje su tijelu prijeko potrebne. Zimska variva savršen su način za iskorištavanje zamrznutog povrća bez da ono izgubi svoj okus. Osim toga, ovo meksičko zimsko varivo je vegetarijansko i bogato proteinima.
Sastojci potrebni za pripremu zimskog variva su:
- 1 luk, narezan na tanke ploške
- 2 zgnječena češnja češnjaka
- Ulje
- 1 žuta paprika, očišćena od sjemenki i narezana na komade
- ½ žličice ljutog čilija u prahu
- 1 žličica mljevenog kumina
- 1 žličica mljevenog korijandera
- 400 g nasjeckanih rajčica u limu
- 2 žlice pirea od rajčice
- 400g graha iz limenke
- 125g cjelovite riže dugog zrna
- sol i svježe mljeveni crni papar
Za salsu:
- 1 rajčica
- 4 žlice grubo nasjeckanog korijandera
- 2 tanko narezana mlada luka
Pripremu zimskog variva započnite tako da u veću tavu dodate malo ulja i stavite na srednje jaku vatru. Dodajte luk i češnjak i lagano kuhajte tri minute uz redovito miješanje. Dodajte papar i kuhajte dvije minute. Umiješajte začine i pirjajte nekoliko sekundi pa dodajte rajčice, pire od rajčice i miksani grah. Prelijte s 300 ml hladne vode i lagano kuhajte. Začinite s malo soli i puno mljevenog crnog papra i kuhajte 30 minuta uz povremeno miješanje dok se ne zgusne.
Dok se zimsko varivo kuha, dopola napunite srednju posudu vodom i zakuhajte i dodajte rižu te pustite da prokuha. Kuhajte 25 minuta, povremeno miješajući. Za salsu pomiješajte rajčicu, korijander i mladi luk u zdjeli. Rižu ocijedite i podijelite na dva tanjura. Žlicom nanesite zimsko varivo i pospite salsom. Ovo zimsko varivo već je gotovo i spremno za posluživanje. Dobar tek!