Kuharica /

Kako pripremiti ukusno varivo od mahunarki?

Image
Foto: Pixabay

Varivo od mahunarki je potpuno vegetarijansko varivo i sjajan izvor biljnih proteine. Donosimo izvrstan recept za ukusno varivo od mahunarki.

1.9.2022.
14:38
Pixabay
VOYO logo

Obitelj mahunarki sastoji se od biljaka koje proizvode mahunu sa sjemenkama u sebi. Izraz mahunarke koristi se za opisivanje sjemena ovih biljaka. Mahunarke također imaju impresivan nutritivni profil i jedan su od najboljih biljnih izvora proteina. Iako sadrže antinutrijente, možete koristiti metode poput namakanja i kuhanja kako biste smanjili njihove razine tih spojeva.

Sastojci potrebni da se pripremi ukusno varivo od mahunarki su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 70 g graha
  • 50 g slanutka
  • 50 g zelene leće
  • 50 g žutog graška
  • 150 g žutog luka
  • 150 g mrkve
  • 150 g celera
  • 15 g češnjaka
  • 200 g pirea od rajčice
  • 10 g šećera
  • malo soka od limuna
  • žlica maslinovog ulja
  • sol
  • papar
  • nasjeckano lišće peršina
  • maslinovo ulje

Prije nego započnete pripremati varivo od mahunarki, najprije namočite mahunarke dan prije kuhanja najmanje 8 sati. U jednoj zdjeli namačite grah i slanutak, a u drugoj leću i sitni grašak. Grah i slanutak zatim ocijedite od vode, te ih isperite. Stavite grah i slanutak u lonac, prelijte ih vodom, poklopite lonac poklopcem i pustite da zavrije. Nakon što prokuha, smanjite vatru na minimum.

Sljedeće što je potrebno učiniti kako bi pripremili varivo od mahunarki je priprema povrća. Luk narežite na sitne kockice. Mrkvu i celer narežite na srednje kockice. Češnjak narežite na tanke ploške. Zagrijte ulje u loncu. Dodajte luk. Pirjajte luk 5 minuta na jakoj vatri ili dok lagano ne porumene, neprestano miješajući. Dodajte mrkvu i celer. Pirjajte još 5 minuta i smanjite vatru na najnižu. Te dodajte češnjak i kuhajte 1 minutu. Dodajte pire od rajčice, šećer, sol i papar. Kuhajte 5 minuta i ugasite vatru dok se grah i slanutak ne skuhaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su grah i slanutak kuhani, prebacite ih u lonac s pireom od rajčice te smanjite vatru. Ocijedite i isperite leću i nasjeckani grašak. Dodajte ih u varivo od mahunarki. Kuhajte dok se leća i grašak ne skuhaju. Dodajte sok od limuna i začinite po želji. Ugasite vatru i ostavite varivo od mahunarki da odstoji barem 15 minuta prije posluživanja. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo