Kada ste na dijeti prije blagdanske sezone, nema boljeg recepta od ovog gustog i izdašnog variva od povrća koje je prirodno bez glutena i potpuno vegansko. Najbolja stvar u vezi ovog laganog variva od povrća je što možete dodati ili izbaciti sastojke po svom ukusu.
Sastojci potrebni da se pripremi lagano varivo od povrća su:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka, narezana na kockice
- 2 stabljike celera, tanko narezane
- 2 mrkve, narezane na tanke ploške
- 6 češnjeva češnjaka, mljevenog
- Sol i papar, po ukusu
- 2 žlice svježeg ružmarina
- 40 grama rižinog brašna
- 60 ml bijelog vina
- 450 ml povrtne juhe
- 5 krumpira, narezanih na kockice
- 2 žlice paste od rajčice
- 1 žlica soja umaka
- 120 grama smrznutog graška
- 2 žlice crnog vinskog octa
Prvo što trebate učiniti kada pripremate lagano varivo od povrća je dodati maslinovo ulje u veliki lonac na srednjoj vatri. Kad se ulje zagrije, dodajte luk, celer i mrkvu. Kuhajte uz povremeno miješanje oko 7-9 minuta ili dok luk ne omekša. Dodajte češnjak, crni papar i svježe začinsko bilje te kuhajte još 2 minute.
Sljedeće što trebate učiniti kada pripremate lagano varivo od povrća je polako dodati brašno uz miješanje da se povrće prekrije njime. Kad ste dodali svo brašno, kuhajte oko 1 minutu uz stalno miješanje. Vrlo polako dodajte bijelo vino i povrtnu juhu, otprilike 30 ml odjednom, neprekidno miješajući tako da se tekućina i brašno sjedine bez grudica.
Umiješajte krumpir, pastu od rajčice i sojin umak. Pustite da lagano prokuha, a zatim smanjite na vrije. Kuhajte bez poklopca, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša i gulaš se ne zgusne, 20-30 minuta. Umiješajte smrznuti grašak i crveni vinski ocat i kuhajte još 5 minuta ili dok se grašak ne zagrije. Ovo lagano varivo od povrća već je gotovo i spremno za posluživanje dok je vruće. Dobar tek!