Punjene paprike su tradicionalno jesensko jelo, međutim tekućina u kojoj se nalaze punjene paprike često bude prerijetka. Rješenje za to je priprema zaprške. Zaprška je naziv za kuhanu mješavinu maslaca i glatkog brašna koja se zgušnjava i čini bazu raznih umaka, poput punjenih paprika.
Sastojci potrebni da se pripremi zaprška koja će zgusnuti punjene paprike su:
- 50 g maslaca ili ulja
- 50 g glatkog brašna
Prvo što trebate učiniti kada želite zgusnuti punjene paprike je zagrijati maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Kada se maslac otopi, dodajte 50 grama glatkog brašna te dobro pomiješajte zapršku. Nakon što ste pomiješali brašno i otopljeni maslac, zapršku treba kuhati najmanje 5 minute kako bi se skuhalo sirovo brašno. Nakon 5 minuta, zaprška je gotova. Dodajte zapršku 10 minuta prije kraja kuhanja punjenih paprika kako biste zgusnuli punjene paprike.