Trebate dodati konzervans u zimnicu ili džem, ali ne znate kako staviti konzervans.
Ako pripremate zimnicu od povrća najbolji kozervans je ocat. Za sigurno očuvanje hrane ocat mora imati razinu kiselosti od najmanje pet posto. Za konzerviranje, u nemetalnoj ili premazanoj posudi zagrijte jedan paket brze mješavine za kiseljenje i četiri šalice octa.
Sirove krastavce zapakirajte u staklenke i prelijte ih tekućinom od kiselih krastavaca, zadržavajući pola centimetra prostora. Pokrijte svaku staklenku poklopcem i zatvorite prstenom.
Kako spriječiti kvarenje mesa i ribe? Ako sušite meso ili ribu stavite konzervans, odnosno sol. Na samom početku osušite meso sa soli. Naime, sol sprječava rast bakterija. Sol je konzervans za meso. Meso je važno dovoljno nasoliti kako se ne bi kvarilo prilikom sušenja.
Konzervans štiti od preranog kvarenja hrane, ali s druge strane treba ga koristiti oprezno i ne u prevelikim količinama.