Grah je jedno od najjednostavnijih povrća koje možete imati u svom vrtu. Snažno rastu i brzo sazrijevaju, a tijekom cijele vegetacijske sezone stvaraju novi plod. Međutim, mogu postati žrtve bolesti, osobito bakterijske pjegavosti. Čak i sa ovom bolešću, vaš grah može preživjeti i uroditi plodom.
Bakterijska pjegavost graha je najraširenija bolest graha. Također se naziva i obična bakterijska palež, a pojavljuje se u izobličenim listovima i plodovima. Na listovima se najprije počnu razvijati male vlažne lezije koje rastu i suše se, obično postaju široke više 2 cm, smeđe su i sa žutim rubom. Ove se mrlje obično protežu do rubova lišća. Plodovi graha razvijaju slične mrlje koje se zatim osuše i smežuraju, a sjemenke unutar njih obično su male i nepravilno oblikovane. No, kako nastaje bakterijska pjegavost graha i kako ju liječiti?
Bakterijska pjegavost graha se često širi preko vlage. Najlakši i najučinkovitiji način da spriječite njegovo širenje je izbjegavanje kontakta s biljkama dok su mokre. Također je dobra ideja kontrolirati korov i štetočine, kao što su kukci i bijele mušice, za koje je poznato da šire bakterije. Kontrola uobičajene bakterijske pjegavosti graha nije uvijek laka. Ako se jedna od vaših biljka ipak zarazi, možda je najbolje ukloniti je i uništiti kako bi se spriječilo daljnje širenje i kako ne bi ostalim biljkama priuštili istu sudbinu.