Utorak je, sjedim na terasi jednog predivnog restorana u Mostaru i uživam... Temperatura je ljetnih 35 stupnjeva, ja sjedim na terasi i gledam u prirodu.. Odjednom shvaćam da sam na radnim sastancima od jutra, počinjem osjećati nervozu i dodatnu vrućinu... Što mi se to događa???
Kao prvo, iako sam nutricionistica i živim zdravim načinom života, danas mi se dogodio gaf: NISAM DORUČKOVALA! Da, dobro čitate nisam doručkovala, popila sam ujutro tursku kavu i sjela u automobil žureći da ne zakasnim, pritom razmišljajući o svim obvezama koje me danas očekuju prije povratka u Zagreb večeras.
Greška # 1
Preskočila sam prvi i najvažniji obrok u danu!
Greška #2
Vani je jako vruće, a ja ne pijem dovoljno
tekućine jer „nisam žedna“. Temperatura raste, nervoza
se pojačava, tlak lagano pada, želja za hranom nikada nije bila
veća...
Greška # 3
Pregladnjela sam. Otvaram jelovnik u restoranu i mislim da bih
mogla pojesti sve. Koliko puta ste se vi našli u istoj
situaciji?
Kako biste izbjegli ovakva nelagodna iskustva i skupljanje nepotrebnih kalorija, nudim nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se osjećate zadovoljno, da imate dovoljno energije i da budete poletni tijekom cijelog radnog dana.
1. Obavezan doručak
Makar se radilo o zalogaju s nogu, ujutro je važno nešto pojesti
kako bi se kvalitetno napunili energijom. Moja
preporuka je konzumacija cjelovitih žitarica u obliku peciva,
zobene kaše (ili nešto slično), malo zdravih masnoća (orašasti
plodovi) i sezonsko svježe voće.
Savjet plus: Ne stignete li pojesti za stolom,
usitnite u blenderu i ponesite u obliku shake-to_go
varijante.
2. Hidratacija
Bočica vode, naročito za vrijeme ljetnih vrućina obavezni je
accessoire vaše torbice. Bitno je piti tekućinu, najbolje
negaziranu vodu, što češće u malim gutljajima. Kada
osjetite žeđ, tada je u vašem organizmu već došlo do deficita
tekućine, odnosno već ste u laganoj dehidrataciji, što utječe na
koncentraciju, fokusiranost, kao i onu nervozu
koju sam vam spomenula na početku članka.
3. Planiranje glavnog obroka – RUČAK
Ljeti kada je izuzetno toplo, najbolja preporuka za
lagani i energetski ručak je sezonska salata
koja će obnoviti svježinu vašeg organizma. Sezonske salate pune
su vlakana, vitamina i minerala (matovilac,
zelena salata, rajčica, ribana mrkva) s kombinacijom mesa, ribe
ili grahorica kao izvorom proteina.
Savjet plus: Pobrinite se da na tanjuru da imate minimalno 3-4 različite boje. To je obrok nakon kojeg vam se neće spavati te koji će vam dati dovoljno energije kako biste nastavili s radnim danom i bili fokusirani na posao.
O autorici:
<strong>Ivana Barišić</strong>, |
Pročitajte još:
- Nutricionistkinja Matković Melki: 'Kolesterol više nije negativac u prehrani'
- Nutricionistica nam je objasnila što je detoks i koje biljke 'voli' jetra
- Je li himalajska sol zdrava? Odgovore smo potražili kod nutricionistkinje
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!