globalni problem /

Bacate mnogo hrane? Donosimo 10 načina kako to smanjiti, novčanik će Vam biti zahvalan

Image

Dok mnogi nonšalantno bacaju višak hrane, milijuni ljudi diljem svijeta pate od gladi i nedostatka hrane. Evo kako tomu stati na kraj i pomoći ekologiji

12.6.2024.
11:02
VOYO logo

Smanjenje bacanja hrane ima širok spektar pozitivnih utjecaja - od smanjenja ekološkog otiska, očuvanja resursa, borbe protiv gladi, financijske uštede, do promicanja održivih praksi. Bacanje hrane predstavlja otpad hrane koja nije konzumirana ili korištena na odgovarajući način, nego umjesto toga završava u smeću ili na odlagalištima. To je globalni problem koji ima štetne posljedice na ekonomiju, okoliš i društvo.

Zato je važno znati kako smanjiti bacanje hrane kako bismo unaprijedili društvo prema održivijem, pravednijem i ekonomičnijem sustavu prehrane. To može potaknuti ljude da razmišljaju o utjecaju svojih odluka na okoliš i zajednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10 načina kako smanjiti bacanje hrane

Smanjenje bacanja hrane ključno je za održivost prehrambenog sustava i očuvanje okoliša. To zahtijeva suradnju svih dijelova lanaca opskrbe hranom, kao i promjenu navika i svijesti potrošača o važnosti smanjenja otpada hrane.

Image
Foto: Shutterstock

1. Planiranje obroka

Napravite popis namirnica prije odlaska u kupovinu i planirajte obroke za cijeli tjedan. To će vam pomoći da kupite samo ono što vam je potrebno i smanjite bacanje hrane. Kupujte samo ono što vam je potrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

2. Pravilno skladištenje hrane

Čuvajte hranu na pravoj temperaturi i u odgovarajućim spremnicima kako bi dulje ostala svježa. To može uključivati korištenje hermetičkih posuda, zamrzavanje viška hrane ili korištenje vakuumskih vrećica. Zamrzavanje može produžiti trajanje mnogih namirnica.

Image
JESTE LI ZNALI? /

Prava istina o roku trajanja hrane: 'Prije nego što je bacite, provjerite ovo'

Image
JESTE LI ZNALI? /

Prava istina o roku trajanja hrane: 'Prije nego što je bacite, provjerite ovo'

Temperatura u svakom hladnjaku varira kako vrućina vani raste, tako da meso i ribu treba držati u hladnijem odjeljku na dnu, a mliječne proizvode u sredini hladnjaka. Kuhano meso treba držati odvojeno od sirovoga, a sirovo meso neka vam stoji na najnižoj polici. Vrata hladnjaka su njegov najtopliji dio koji je izložen toplini pri svakom otvaranju. Ondje neka stoje sokovi i začini.

Image
Foto: Shutterstock

3. Korištenje ostataka hrane

Kreativno koristite ostatke hrane za nove obroke. Primjerice, jučerašnje pečeno povrće možete koristiti za omlet ili juhu, a ostatke piletine možete upotrijebiti za pripremu sendviča ili juhe.

Zamrzivač je poput vremenske kapsule za svježu hranu, a osobito za voće i povrće. Ako imate veliku količinu voća koje će vam propasti, stavite ga u kutiju pa u zamrzivač. Kad se zaželite finog i zdravog smoothieja, samo izvadite voće iz zamrzivača. To vrijedi više-manje za sve namirnice koje ne uspijete pojesti. Jamie Oliver savjetuje da spremnike s hranom pravilno označite kako se ne biste nakon nekog vremena pitali što je unutra. Zimnicu možete napraviti od bilo kojeg hrskavog povrća. Imate li velike količine mrkve, brokule, cvjetače ili krastavaca, jednostavno ih narežite u staklenku, dodajte ocat, sol, šećer i vodu i imat ćete ukusnu zimnicu. Možete dodati začinsko bilje, sjemenke gorušice ili što već volite dodavati za pojačanje okusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

4. Kompostiranje

Organske otpatke pretvorite u kompost, koji možete koristiti kao prirodno gnojivo za vaš vrt. Ako imate vrt, možete kompostirati organski otpad poput voća, povrća i ostataka hrane. Time smanjujete količinu otpada koji završava na odlagalištima.

Image
Foto: Shutterstock

5. Donošenje vlastitih vrećica u trgovinu

Koristite višekratne vrećice umjesto plastičnih, što smanjuje otpad i štiti okoliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

6. Redovito pregledavanje zaliha

Provjeravajte datum isteka roka trajanja i koristite prvo ono što je najbliže isteku. Naučite razlikovati datum isteka i datuma najbolje upotrebljivosti. Mnogi proizvodi su još uvijek sigurni za konzumaciju nakon datuma isteka, ali možda neće ostati svježi dulje vrijeme.

Image
Foto: Shutterstock

7. Kuhanje manjih porcija

Prilagodite veličinu porcija stvarnim potrebama kako biste izbjegli ostatke. Naučite prepoznati odgovarajuće veličine porcija kako biste izbjegli prekomjerno pripremanje hrane.

Image
Foto: Shutterstock

8. Donacija viška hrane

Ako imate više hrane nego što možete iskoristiti, donirajte je lokalnim bankama hrane, skloništima ili dobrotvornim organizacijama koje pomažu onima u potrebi.

Image
Foto: Shutterstock

9. Upotreba svih dijelova namirnica

Iskoristite sve dijelove namirnica. Na primjer, od povrća možete koristiti i stabljike i lišće za juhe ili variva, a korice kruha možete koristiti za krekere ili juhe. Koristite svaki dio namirnice koliko god je moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

10. Educiranje i osvješćivanje

Informirajte se i educirajte druge o važnosti smanjenja otpada od hrane i pozitivnim učincima na okoliš. Podržite restorane i trgovine koje aktivno rade na smanjenju bacanja hrane kroz programe poput doniranja viška hrane ili korištenja tehnologija koje pomažu u upravljanju zalihama i smanjenju otpada.

Ovaj članak omogućila je Podravka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ana Brdarić Boljat otkrila što joj je najgore vidjeti u prirodi: 'To rade zločesti ljudi'

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo