Smanjenje bacanja hrane ima širok spektar pozitivnih utjecaja - od smanjenja ekološkog otiska, očuvanja resursa, borbe protiv gladi, financijske uštede, do promicanja održivih praksi. Bacanje hrane predstavlja otpad hrane koja nije konzumirana ili korištena na odgovarajući način, nego umjesto toga završava u smeću ili na odlagalištima. To je globalni problem koji ima štetne posljedice na ekonomiju, okoliš i društvo.
Zato je važno znati kako smanjiti bacanje hrane kako bismo unaprijedili društvo prema održivijem, pravednijem i ekonomičnijem sustavu prehrane. To može potaknuti ljude da razmišljaju o utjecaju svojih odluka na okoliš i zajednicu.
10 načina kako smanjiti bacanje hrane
Smanjenje bacanja hrane ključno je za održivost prehrambenog sustava i očuvanje okoliša. To zahtijeva suradnju svih dijelova lanaca opskrbe hranom, kao i promjenu navika i svijesti potrošača o važnosti smanjenja otpada hrane.
1. Planiranje obroka
Napravite popis namirnica prije odlaska u kupovinu i planirajte obroke za cijeli tjedan. To će vam pomoći da kupite samo ono što vam je potrebno i smanjite bacanje hrane. Kupujte samo ono što vam je potrebno.
2. Pravilno skladištenje hrane
Čuvajte hranu na pravoj temperaturi i u odgovarajućim spremnicima kako bi dulje ostala svježa. To može uključivati korištenje hermetičkih posuda, zamrzavanje viška hrane ili korištenje vakuumskih vrećica. Zamrzavanje može produžiti trajanje mnogih namirnica.
Temperatura u svakom hladnjaku varira kako vrućina vani raste, tako da meso i ribu treba držati u hladnijem odjeljku na dnu, a mliječne proizvode u sredini hladnjaka. Kuhano meso treba držati odvojeno od sirovoga, a sirovo meso neka vam stoji na najnižoj polici. Vrata hladnjaka su njegov najtopliji dio koji je izložen toplini pri svakom otvaranju. Ondje neka stoje sokovi i začini.
3. Korištenje ostataka hrane
Kreativno koristite ostatke hrane za nove obroke. Primjerice, jučerašnje pečeno povrće možete koristiti za omlet ili juhu, a ostatke piletine možete upotrijebiti za pripremu sendviča ili juhe.
Zamrzivač je poput vremenske kapsule za svježu hranu, a osobito za voće i povrće. Ako imate veliku količinu voća koje će vam propasti, stavite ga u kutiju pa u zamrzivač. Kad se zaželite finog i zdravog smoothieja, samo izvadite voće iz zamrzivača. To vrijedi više-manje za sve namirnice koje ne uspijete pojesti. Jamie Oliver savjetuje da spremnike s hranom pravilno označite kako se ne biste nakon nekog vremena pitali što je unutra. Zimnicu možete napraviti od bilo kojeg hrskavog povrća. Imate li velike količine mrkve, brokule, cvjetače ili krastavaca, jednostavno ih narežite u staklenku, dodajte ocat, sol, šećer i vodu i imat ćete ukusnu zimnicu. Možete dodati začinsko bilje, sjemenke gorušice ili što već volite dodavati za pojačanje okusa.
4. Kompostiranje
Organske otpatke pretvorite u kompost, koji možete koristiti kao prirodno gnojivo za vaš vrt. Ako imate vrt, možete kompostirati organski otpad poput voća, povrća i ostataka hrane. Time smanjujete količinu otpada koji završava na odlagalištima.
5. Donošenje vlastitih vrećica u trgovinu
Koristite višekratne vrećice umjesto plastičnih, što smanjuje otpad i štiti okoliš.
6. Redovito pregledavanje zaliha
Provjeravajte datum isteka roka trajanja i koristite prvo ono što je najbliže isteku. Naučite razlikovati datum isteka i datuma najbolje upotrebljivosti. Mnogi proizvodi su još uvijek sigurni za konzumaciju nakon datuma isteka, ali možda neće ostati svježi dulje vrijeme.
7. Kuhanje manjih porcija
Prilagodite veličinu porcija stvarnim potrebama kako biste izbjegli ostatke. Naučite prepoznati odgovarajuće veličine porcija kako biste izbjegli prekomjerno pripremanje hrane.
8. Donacija viška hrane
Ako imate više hrane nego što možete iskoristiti, donirajte je lokalnim bankama hrane, skloništima ili dobrotvornim organizacijama koje pomažu onima u potrebi.
9. Upotreba svih dijelova namirnica
Iskoristite sve dijelove namirnica. Na primjer, od povrća možete koristiti i stabljike i lišće za juhe ili variva, a korice kruha možete koristiti za krekere ili juhe. Koristite svaki dio namirnice koliko god je moguće.
10. Educiranje i osvješćivanje
Informirajte se i educirajte druge o važnosti smanjenja otpada od hrane i pozitivnim učincima na okoliš. Podržite restorane i trgovine koje aktivno rade na smanjenju bacanja hrane kroz programe poput doniranja viška hrane ili korištenja tehnologija koje pomažu u upravljanju zalihama i smanjenju otpada.
Ovaj članak omogućila je Podravka.
POGLEDAJTE VIDEO: Ana Brdarić Boljat otkrila što joj je najgore vidjeti u prirodi: 'To rade zločesti ljudi'