Postoje ograničenja u pogledu namirnica koje možete pohraniti u zamrzivač. Evo nekoliko njih koje ne mogu preživjeti temperature ispod nule.
Priznajte, i sad vam stoji barem jedna u ledu: Ove namirnice ne smiju ići u zamrzivač, ali mnogi griješe
Zamrzavanje cijelog jajeta velika je pogreška pa ako ste ih kupili na veliko, morat ćete se pobrinuti da ih pojedete prije nego što se pokvare. Sirova jaja će se proširiti u zamrzivaču, što uzrokuje pucanje ljuske. Ako ih stvarno trebate pohraniti dulje, možete ih razbiti, umutiti i zamrznuti u hermetički zatvorenoj vrećici.
Zamrzavanje mesa nije problem, ali ne možete zamrznuti meso koje je već odmrznuto. To bi moglo biti opasno, a ponovno zamrzavanje pogoršava teksturu mesa.
Kremasta jela se ne smiju zamrzavati. Ako vam je ostalo pirea od cvjetače, bolje je da ga pojedete sljedeći dan jer to jelo, nažalost, ne možete držati u zamrzivaču. Sve što je na bazi vrhnja može se odvojiti ili zgrušati kada se čuva u zamrzivaču - to ne znači da nije sigurno, samo da uopće nije ukusno.
Slično kao i krema o kojoj smo upravo pisali, jogurt se može odvojiti ili zgrušati kada je u zamrzivaču.
Stručnjaci za vina uvijek će vam reći da vino nikada ne stavljate u zamrzivač. Umjesto toga vratite čep i pohranite ga u hladnjak, ovo bi vam trebalo kupiti tri do pet dana da popijete ostatak. No, možete ga zamrznuti i tek kad se opet otopi na sobnoj temperaturi, bit će dobro samo za kuhanje, a ne za piće.
Mnogi od vas sigurno su ponekad svoje omiljeno bezalkoholno gazirano piće ili pivo "na brzinu" ubacili u zamrzivač da se ohladi, no zaboravili ste na to. Kasnije ste vjerojatno u zamrzivaču našli razbijenu bocu i bljuzgavi nered. Kad gazirano piće stavite u zamrzivač, imate tempiranu bombu koja će eksplodirati kada je konačno otvorite!
U majonezu su pomiješani jaje i ulje. Ne smiju se zamrzavati jer će se samo odvojiti, ostavljajući vam ogromnu staklenku ulja i jaja.
Nakon što su tjestenina ili riža potpuno kuhane, oni ne mogu izdržati veću temperaturu jer se raspadnu. Stoga te namirnice nije preporučljivo zamrzavati jer kad ih budete podgrijavali sigurno će se raspasti i pretvoriti u kašu.
Zelena salata se u zamrzivaču pretvara u ljigavu kašu bez obzira je li oprana, neoprana, s dresingom ili bez njega.
Svježe začinsko bilje u zamrzivaču će se, poput salate, pretvoriti u ljigavu kašu. No, možete ga nasjeckati i staviti ga u posudice za zamrzavanje te dodajte vodu i spremite u zamrzivač. Tako ćete imati kockice leda sa začinskim biljem.
Uz porast troškova života, svi tražimo načine za uštedu, a kuhanje na veliko i zamrzavanje hrane odličan je način za to. Zamrzivač je idealan način da produžite vijek trajanja hrane i izbjegnete previše otpada, piše The Sun.