Datulje su plod palme koja se uzgaja na Srednjem Istoku već 5000 godina. Ovo vrlo slatko voće, koje oblikom podsjeća na maslinu, sastoji se od mesnatog dijela i koštice.
Datulje, urme ili žižule smatraju se najzdravijim voćem zbog svojih brojnih zdravstvenih benefita. Osim što su odličan izvor vlakana i proteina, njihov prirodni šećer je savršena alternativa tradicionalnom bijelom rafiniranom šećeru. Ova superhrana sadrži vitamine i minerale, a preporučuju se vegetarijancima.
Istražili smo zašto bi trebali datulje uključiti u svakodnevnu užinu.
Nutritivna vrijednost datulja
Baš kao i kod drugog sušenog voća, poput marelica ili grožđica, u sušenim datuljama ima puno šećera, no taj je šećer puno zdraviti od klasičnog.
U 100 grama sušenih datulja su ove nutritivne vrijednosti:
- Kalorije: 277 kcal
- Ugljikohidrati: 65,2 g
- Vlakana: 7 g
- Bjelančevine: 2 g
- Masti: 0,5 g
- Kalij: 696 mg
- Magnezij: 54 mg
- Bakar: 0,4 mg
- Mangan: 0,3 mg
- Željezo: 0,9 mg
- Vitamin B6: 0,2 mg
Obuhvaćaju i čak 23 vrste aminokiselina, od kojih neke nisu prisutne ni u jabukama, bananama ni narančama.
Datulje za zdravlje
Od vitamina datulje sadrže lutein i zeaksantin koje također zovemo vitamini za oči. Oni rade kao antioksidansi i štite mrežnicu od potencijalnih oštećenja. Sadrži i fluor koji pomaže u zaštiti od karijesa i selen koji važan za normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Vjeruje se da selen također doprinosi zaštitnom djelovanju protiv raka.
Bogate hranjivim tvarima
Osim toga, sadrže i fosfor koji djeluje kao hrana za mozak. Ovo voće mozgu može brzo isporučiti potrebnu energiju s obzirom na to da sadrži sve oblike šećera - glukozu, fruktozu i saharozu. Imaju i puno proteina, pa su baš zato omiljena užina brojnim profesionalnim sportašima. Samo 100 g datulja sadrži oko 10 % preporučenog dnevnog unosa željeza, pa je njihova svakodnevna konzumacija odlična preventiva protiv anemije.
Reguliraju kolesterol
Datulje mogu pomoći u snižavanju ukupnog kolesterola i triglicerida te povećati razinu "dobrog" HDL kolesterola. Također potiču rast korisnih crijevnih bakterija. Zbog toga ih mogu jesti i osobe s dijabetesom ili povišenim masnoćama u krvi kako bi prirodno snizile šećer, kolesterol i trigliceride.
Odlične za probavu
Uz ovo, datulje su odlične za probavu, posebno ako vas muči zatvor. Upravo je taj visok udio vlakana ono što ih čini idealnim prijateljima za zdravlje probavnog sustava.
Snizuju krvni tlak i djeluju protuupalno
Njihov visok udio magnezija odličan je za nekoliko stvari. Za početak, snizuju krvni tlak i samim time smanjuju rizik od moždanog udara. Svakodnevna konzumacija datulja može dovesti do toga da vam više ne trebaju lijekovi za regulaciju tlaka, no svakako se konzultirajte s liječnikom. Osim tog, magnezij djeluje protuupalno, a može i pomoći s bolovima.
Potpomažu zdravlju kože
Zahvaljujući vitaminima C i D, ova superhrana je super i za zdravlje kože. Preporučuju se osobama sa suhom kožom kao i s uznapredovalim kožnim problemima jer održavaju kožu glatkom. Trudnice ih vole jer pomažu s prirodnim porodom. Brojna istraživanja su pokazala da ako jedete datulje u zadnjim tjednima trudnoće, imate ćete manje šanse za induciranim porodom.

Datulje recepti
Kod kuće imate datulje koje samo stoji i ne znate što bi s njima? Naravno da ih možete samo jesti kao takve, posebno ako su sušene, no ubrzo i to postane dosadno. Ako želite uključiti datulje u svakodnevne obroke, imamo tri jednostavna recepta.
Topla zobena kaša
Brz i hranjiv doručak kad želite nešto toplo, slatko i zdravo je upravo ova zobena kaša. Možete ga modificirati kako god želite, no baza je ista - datulje, zobene i malo cimeta. Odličan start dana pun vlaknima za vašu probavu.
Topla zobena kaša sastojci:
- 1⁄2 šalice zobenih pahuljica
- 1 šalica mlijeka ili biljnog napitka
- 2–3 nasjeckane datulje
- prstohvat cimeta
- malo meda ili javorovog sirupa (po želji)
- voće i orašasti plodovi za posipanje
Topla zobena kaša priprema:
- U lončiću zakuhajte mlijeko i dodajte zobene pahuljice.
- Umiješajte nasjeckane datulje i cimet. Kuhajte na laganoj vatri 5–7 minuta uz povremeno miješanje.
- Kad se zgusne, po želji dodajte malo meda.
- Poslužite s narezanim voćem i orašastim plodovima.
Energetske kuglice
Najlakši način da uvedete datulje u prehranu je kroz međuobroke. Ove energetske kuglice odlične su za ponijeti na posao ili jednostavno za brzi snack kod kuće.
Energetske kuglice sastojci:
- 200 g datulja (bez koštica)
- 100 g zobenih pahuljica
- 2 žlice kakaa u prahu
- 1 žlica maslaca od kikirikija ili badema
- malo vode po potrebi
- kokosovo brašno za valjanje (po želji)
Energetske kuglice priprema:
- Datulje potopite u toplu vodu 10 minuta, pa ih ocijedite.
- Sve sastojke ubacite u blender ili sjeckalicu i miksajte dok ne dobijete ljepljivu smjesu.
- Po potrebi dodajte žlicu-dvije vode.
- Oblikujte male kuglice i po želji ih uvaljajte u kokos.
- Čuvajte u zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana.
Jogurt od superhrane
Datulje nisu jedinasuperhrana u ovom jednostavnog međuobroku. Orasi su također odlična namirnica za zdravlje mozga, a sve to pomješano s jogurtom je puno zdravih bakterija za bolji rad probavnog sustava. Umjesto meda možete dodati javorov sirup, samo oprezno s količinom - datulje su dosta slatke same po sebi.
Jogurt od superhrane sastojci:
- 1 čaša grčkog ili običnog jogurta
- 3–4 mekane datulje
- 1 žlica meda
- šaka nasjeckanih oraha ili badema
- prstohvat cimeta (po želji)
Jogurt od superhrane priprema:
- Datulje narežite na sitne komadiće i dodajte ih u jogurt.
- Umiješajte med i pospite orašastim plodovima.
- Po želji, dodajte i malo cimeta za topliju aromu.
- Sve dobro promiješajte i uživajte odmah ili spremite u hladnjak za kasnije.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Zdravlje dolazi pred kućni prag: Stižu prve mobilne ljekarne! 'Jedna smo od rijetkih zemalja...'