USKRSNI STOL /

Špiček pokazao glumcu Andreju Dojkiću kako pripremiti savršeni filet tune s egzotičnom šalšom koji ćete i vi obožavati

Image

U trećoj epizodi kulinarskog specijala Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR, chefu Tomislavu Špičeku u kuhinji je pomagao popularni glumac Andrej Dojkić kojeg pratimo u seriji 'Sjene prošlosti'

15.4.2025.
9:31
VOYO logo
VOYO logo

U duhu tradicije, treća epizoda novog izdanja kulinarskog specijala Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR donosi inspiraciju za pripremu nezaboravnih specijaliteta koje ćete odmah poželjeti isprobati kod kuće.

Kao što već dobro znate, naš omiljeni chef Tomislav Špiček svoje gastronomske delicije rado priprema u društvu odabranih gostiju. Dok kuha, često im prepusti i dio posla – pa uz dobru hranu podijeli i pokoju tajnu visoke kuhinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je bilo i ovaj put, kada mu se u kuhinji pridružio glumac Andrej Dojkić, kojeg pamtimo po brojnim kazališnim i filmskim ostvarenjima, a trenutno ga možemo gledati u seriji 'Sjene prošlosti'.

A što je chef Špiček ovoga puta odlučio kuhati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

I u novoj sezoni, naš je chef posvećen jelima koja savršeno pristaju uz uskrsni stol, ali uz ponešto svježih, originalnih ideja koje donose zanimljive okuse i mirise koji će blagdane učiniti još posebnijima.

Tako je Špiček ovoga puta odlučio pripremiti filete tune na nešto drugačiji način – kratko pečene na grill tavi, posute bijelim i crnim sezamom. SPAR PREMIUM fileti tune vrhunske su kvalitete koji se, uz malo kulinarskog umijeća, pretvaraju u ukusnu deliciju. U kombinaciji s posebnom aromom sezama, ovo jelo postaje istinska gastronomska senzacija.

Osim fileta tune sa sezamom, Špiček i njegov gost Andrej pripremali su egzotičnu šalšu od manga, svježe crvene paprike, ljubičastog luka, čilija i malo svježeg korijandera.

U kuhinji kod chefa Tomislava Špičeka nikada nije dosadno, pa je tako i ovo druženje proteklo uz mnogo smijeha i zabave. Isto tako, od Andreja smo saznali da se kao inspektor u 'Seriji prošlosti' malo muči s rješavanjem slučaja, ali je zato pokazao da mu u kuhinji zaista dobro ide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

SPAR PREMIUM filet svježe tune

SPAR Umak od soje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DESPAR Sezamovo ulje

DESPAR Maslinovo ulje

SPAR Natur*pur Svježi đumbir

SPAR Natur*pur Češnjak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SPAR Crni papar

SPAR Sol 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SPAR Bijeli i crni sezam

Za šalšu od manga:

Svježi mango

SPAR Vrtovi Hrvatske Crvena paprika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SPAR Vrtovi Hrvatske Ljubičasti luk

SPAR Vrtovi Hrvatske Čili papričica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SPAR Natur*pur Svježi korijander

SPAR Natur*pur Limeta

DESPAR Maslinovo ulje

SPAR Sol

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SPAR Papar

Priprema:

Chef Špiček je marinadu za filete tune pripremio od umaka od soje, sezamovog i maslinovog ulja. Toj mješavini je dodao svježe naribani đumbir, sitno nasjeckani češnjak, sol i crni papar. U tako pripremljenu marinadu stavio je filete tune i ostavio u hladnjaku na 30 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon mariniranja u hladnjaku, chef Špiček je izvadio filete tune i ostavio ih na sobnoj temperaturi kako bi se meso ravnomjerno ispeklo. Dok je Andrej u posebnoj zdjeli pomiješao bijeli i crni sezam u jednakim omjerima, Špiček je ocijedio tunu i obrisao je papirnatim ručnikom. Prije pečenja, filete tune ravnomjerno je uvaljao u tako pripremljeni sezam.

Dok se tuna marinirala, chef Špiček i njegov gost spremno su se prihvatili drugog zadatka - šalše od svježeg manga, svježe crvene paprike, čilija, ljubičastog luka i malo korijandera. Chef Špiček je ogulio i naribao svježi mango na krupni ribež, a Andrej je istovremeno nasjeckao ostalo povrće.

Kada su svi sastojci za šalšu bili spremni, trebalo ih je dobro promiješati i dodati nekoliko na sitno natrganih listića svježeg korijandera. Chef Špiček je šalšu začinio sokom od limete, maslinovim uljem te s malo soli i papra i ponovno promiješao. 'Limetu je dobro prije rezanja malo provaljati na stolu kako biste lakše istisnuli sav sok', savjetovao je Špiček.

Image

Kada je šalša od manga bila gotova, trebalo je još samo ispeći marinirane filete tune. Grill tava na kojoj se peče filet od tune zagrije se na visokoj temperaturi. Filete je potrebno kratko ispeći s jedne pa s druge strane, a zatim maknuti s vatre i ostaviti da odstoje dvije minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chef Špiček je filete od tune servirao tako što ih je narezao na tanje komadiće i poslužio na šalši od manga.

Image

Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako biste u kuhinji uvijek imali svježe sastojke za bilo koji od odličnih recepata koje nam je chef Tomislav Špiček pokazao, dovoljno je otići do najbližeg SPAR supermarketa ili INTERSPAR hipermarketa, a lokacije i radno vrijeme SPAR i INTERSPAR trgovina provjerite ovdje.

I u ovom kulinarskom specijalu za sve namirnice pobrinuo se SPAR, a ostale sezone gastro specijala sa Špičekom by SPAR dostupne su na linku.

Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.

aia
NOVA SERIJA!
VOYO logo
Još iz rubrike