Božićno vrijeme uvijek donosi miris domaćih jela, a u kuhinji Suzy Josipović (59), autorice popularnih kuharica "Mama zna", pripreme za najljepši dan u godini već su u punom jeku. Ukusi Božića nalaze se u svakom kutku njezine kuhinje, a njezini specijaliteti čekaju da ih netko kuša.
No, među svim slasticama koje će se naći na njenom božićnom stolu, jedan recept izdvaja se kao pravi favorit – Reforma torta. Ova bogata torta obiluje čokoladom i orasima, idealna za blagdanske dane, kad želimo uživati u sočnim, slatkim zalogajima.
Za sve ljubitelje kolača i slastica, ovo je pravo vrijeme da zasučete rukave i krenete u pripremu – Suzy je podijelila recept s nama i obećava da će svaka kriška donijeti pravu čaroliju.
Recept za Reformu tortu
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Vrijeme pečenja: 20 minuta
Vrijeme hlađenja: 5 - 6 sati
Temperatura pećnice: 200 C
Četvrtasti kalup iz pećnice ili okrugli za torte - prema želji
Krema:
15 žumanjaka
10 žlica štaub šećera
20 dag čokolade
35 dag maslaca
Biskvit:
15 bjelanjaka
40 dag oraha
prstohvat cimeta
25 dag šećera
1,5 žlice glatkog brašna
Krema: Pjenasto izmiksajte 15 žumanjka sa štaub šećerom. Zajedno s čokoladom stavite ih na paru i miješajte dok krema ne provrije, oko 10 minuta. Ohladite je u hladnjaku. Posebno izmiksajte putar pa ga dodajte ohlađenoj kremi iz hladnjaka i sve izmiksajte u glatku kremu.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Biskvit: bjelanjke umutite u čvrsti snijeg. Na kraju dodajte šećer i još miksajte. Zatim dodajte orahe, prstohvat cimeta i brašno. Stavite na masni papir u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta. Probodite biskvit vilicom da provjerite jeli pečen – da li se tijesto lijepi za vilicu. Ohlađeni biskvit okrenite, odvojite od masnog papira i prerežite na tri jednaka djela. Slažite biskvit pa ohlađenu kremu pa biskvit pa kremu. Tortu posipajte s orasima, bademima ili prelijte čokoladnom glazurom. Ohladite u hladnjaku nekoliko sati.
Također možete napraviti i okruglu tortu - smjesu za biskvit razdvojite na jedan manji (1/3) i jedan veći dio (2/3). Sipajte manju smjesu u jedan namašćen okrugli kalup ili na masni papir u kalup i ispecite jednu biskvitnu koru. Nakon toga, drugi, veći dio smjese za biskvit sipajte u drugi namašćeni kalup ili na masni papir u kalup i ispecite. Kad se biskvit malo ohladi, vodoravno ga prerežite tako da dobijete dvije kore. Slažite biskvit, filu, biskvit, filu i biskvit.
POGLEDAJTE VIDEO: Cijene maslaca divljaju, slastičari na mukama i odustaju od nekih kolača. A tu nije kraj...