DONOSIMO RECEPT /

'Večera za 5' od 2007. otkriva gastronomske tradicije, a oko jedne se svi slažu - za Prvi maj kuha se grah!

Image
Foto: RTL

Osim roštija, za Praznik rada mnogi se vole baciti u pripremu graha

30.4.2025.
15:28
RTL
VOYO logo

Ovaj dugovječni zabavno-kulinarski show oduvijek se bavi očuvanjem tradicije, recepata naših baka i mama te korištenjem lokalnih namirnica, kao i njegovanjem lijepog običaja okupljanja oko stola s obitelji i prijateljima. Jedna od idealnih prilika za takvo druženje je Praznik rada, a ako središnje mjesto u danu neće zauzeti priprema roštilja, onda će to svakako biti priprema tradicionalnog prvomajskog graha!

Image
Foto: RTL

U "Večeri za 5" je kuhalo više od tisuću natjecatelja, a neki od njih svojim su gostima poslužili upravo to tradicionalno, domaće grah-varivo.

Zbog graha su se ocjene dizale i spuštale, ponekad polemike među kandidatima vodile oko pripreme u loncu ili kotliću, vrste mesa, ljutine i slanoće, dužine kuhanja... No kako god ga pripremali, važna je tradicija!

Image
Foto: RTL

I zato iskoristite proljetno prvomajsko vrijeme za druženje sa svojim najmilijima uz tanjur domaćeg graha - za koji vam recept donosimo niže!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci za grah za deset osoba:

  • 350 grama graha
  • 300 grama suhog mesa (rebarca, slanina, kožice...)
  • 150 grama govedine
  • 2 velike glavice crvenog luka
  • 1 velika mrkva
  • 2 češnja češnjaka
  • Paprika, celer, peršin, rajčica po želji
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 2 žličice ljute crvene paprike
  • Lovorov list
  • Sol, papar

Zaprška:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2-3 žlice brašna
  • 1 žlica crvene paprike
  • 2-3 žlice masti ili ulja
  • 1 češanj češnjaka
Image
DAT ĆE SVE OD SEBE /

Treći dan podravske 'Večere za 5' kuha pivar Matija: 'To bi moglo biti super'

Image
DAT ĆE SVE OD SEBE /

Treći dan podravske 'Večere za 5' kuha pivar Matija: 'To bi moglo biti super'

Priprema:

1. Prokuhajte suho meso (ovisno o vrsti i 30-ak minuta) i procijedite

2. Prokuhanu slaninu ili domaće dimljene kobasice ostavite sa strane

3. Govedinu nasjeckanu na kockice dodajte odmah

4. Prokuhajte preko noći namočeni grah i prvu vodu bacite

5. U toplu vodu stavite grah, govedinu i nasjeckano povrće

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Kad zavri, začinite i kuhajte dok ne omekša

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. 15-ak minuta prije kraja kuhanja stavite suho meso i/ili kobasice nasjeckane na kockice

8. Pripremite zapršku, podlijte je juhom iz graha i dodajte u lonac

9. Lagano miješajte i začinite do kraja

Image
Foto: RTL

Uživajte u dobroj hrani i dobrom društvu! Ideje za nova jela koje biste voljeli isprobati možete dobiti svaki dan u "Večeri za 5", a tijekom iduća dva finalna tjedna sezone maštovite recepte pripremat će djevojke iz showa "Gospodin Savršeni".

"Večera za 5" na programu je od ponedjeljka do petka na RTL-u u 17.50, a epizode su dostupne i 24 sata prije emitiranja na televiziji na platformi Voyo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Donosimo recept za čokoladnu rapsodiju Petre Meštrić koja je oduševila goste: Uslast!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc
GLEDAJ U SUBOTU
VOYO logo
Još iz rubrike