Prema novim istraživanjima, strojevi koji mogu
ukloniti ugljikov dioksid iz zraka mogli bi
imati ogromne posljedice na buduće cijene hrane.
Znanstvenici kažu da će im biti potrebni strojevi koji uklanjaju
CO2 iz zraka kako bi se provjeravao porast globalnog zatopljenja.
Upravo će ti uređaji, ipak, imati ogroman utjecaj na Zemlju,
prenosi BBC.
Izvlačenje CO2 iz zraka kao dvosjekli mač
Do 2050. godine, prema ovom novom istraživanju, cijene prirodno uzgojene hrane mogle bi se u nekim dijelovima svijeta povećati i do pet puta. Nakon pariškog klimatskog sporazuma potpisanog 2015. godine, znanstvenici su pokušali shvatiti što bi u praksi značilo držati svijet ispod temperaturnog praga od 1,5 ° C. Međuvladino vijeće za klimatske promjene (IPCC) izvijestilo je o tom pitanju u 2018. godini i utvrdilo da će zadržavanje ispod ovog porasta temperature značiti da će se iz atmosfere trebati ukloniti velike količine ugljičnog dioksida.
Jedna od ideja kako to postići je BECCS - bioenergija s uzimanjem i skladištenjem ugljika iz zraka. To znači da bismo trebali uzgajati usjeve koji apsorbiraju CO2, a zatim taj isti CO2 pretvaraju u energiju. Znanstvenici su došli do prepreke - ova ideja zahtjeva ogromnu količinu zemlje što bi istovremeno smanjilo količinu zemlje za poljoprivredu.
Plan B?
Druga tehnologija koja je izazvala veliko zanimanje zove se
Direct Air Capture (DAC) - strojevi bi
izvlačili CO2 direktno iz atmosfere. Do danas je
malo istraživanja napravljeno o tome kako bi korištenje DAC-a
moglo utjecati na usjeve i cijene hrane.
Ipak, prema izvješću, uz široku upotrebu DAC-a, mnogi će dijelovi svijeta doživjeti znatna poskupljenja kukuruza, pšenice i riže. Najpogođenija bila bi Afrika. Znanstvenici tvrde da će za DAC, pak, trebati ogromne količine vode i energije (čak 115% trenutne globalne potrošnje plina).
U oba slučaja, koja god se tehnologija koristila i koji god stroj "radio posao", CO2 bi se, zbog klimatskih promjena i zagađenja trebao što prije i u što većim količinama maknuti iz atmosfere.