ČEŠNJOVKE, SALAME, DIVLJAČ... /

Zagorci odabrali svoju zlatnu kobasu! Stručnjaci otkrili gdje svi griješe kad ih rade

Image
Foto: Zagorje International

'Nijanse su igrale ulogu, ali smo kao komisija generalno jako zadovoljni', rekao je član žirija Stjepan Kahlina

22.2.2025.
18:25
Zagorje International
VOYO logo
VOYO logo

U Stubičkim Toplicama u subotu je održana prva zagorska ‘Kobasijada’. Radi se o potpuno novoj manifestaciji čiji je inicijator Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko – zagorske županija, a Općina Stubičke Toplice generalni pokrovitelj. Veselje je počelo već u 11 sati, a do kad će trajati teško je procijeniti, piše Zagorje International.

Načelnik Stubaka Josip Beljak otkrio je da se ovo planiralo već kojih godinu dana, a prošle jeseni konačno je pala odluka da se ide u realizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi su bili oduševljeni i svi su se veselili. Tome svjedoči i da smo zaprimili čak 100 uzoraka kobasica za ocjenjivanje. Mi smo očekivali da će biti oko 50 uzoraka, nadali smo se da će ih ipak biti više, oko 70-75, a dobili smo ravno 100. Pozitivno smo iznenađeni i jako smo sretni. Moram zahvaliti svima koji su se na bilo koji način uključili u realizaciju ove manifestacije. Ja sam osobno probao dobar dio svih kobasa, i svaka čast svima, sve su bile dobre", rekao je načelnik Beljak.

"Ovo nam je prva ‘Kobasijada’, a odaziv je sjajan! Ovo ćemo svakako nastaviti, zbog ljudi, ali i zbog entuzijazma kojeg smo na ovaj način potaknuli u smislu proizvodnje domaćih proizvoda. Za nas kao Općinu je ovo još jedan dodatni turistički proizvod koji, kao što vidimo na ovom prvom izdanju, privlači velik broj gostiju. Uz naš ‘Mali ulični festival’ u ljetnim mjesecima i ‘Gljivarenje’ na jesen, sada smo s ‘Kobasijadom’ zaokružili priču i imamo po jednu veliku manifestaciju u svako doba godine", poručio je Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata KZŽ Josip Horvatin rekao je da od ideje do realizacije nije prošlo puno.

"Mi kao udruga već dugo godina odlazimo na ‘Kobasijadu’ u Slavoniju, pa smo sami sebi rekli ‘Tradicija spremanja kobasica postoji i u Zagorju, a zašto mi ne napravimo svoju?’. Ideju smo prezentirali načelniku Beljaku i dogovorili smo se u roku od dvije minute. Produkt svega vidimo danas, kada nam se ovdje okupilo više stotina ljudi. Stariji se mogu prisjetiti kako su se nekad pravile kobasice, a mlađi se sada imaju prilike upoznati s tim običajem kojeg svakako treba održati živim", smatra Horvatin.

Voditelj programa Adam Končić također se nada da će ovo prijeći u tradiciju.

Image
SEDAM DANA PRILAGODBE /

Objavljene cijene novih 40 zaključanih proizvoda: Evo koliko će koštati kruh, kobasice, kava...

Image
SEDAM DANA PRILAGODBE /

Objavljene cijene novih 40 zaključanih proizvoda: Evo koliko će koštati kruh, kobasice, kava...

"Ovo je spoj odlične zabave i vrhunskog kulinarskog događaja. S obzirom na broj ljudi, ali i odaziv samih izlagača, mislim da će svakako prijeći u tradiciju. Ovo je prva ‘Kobasijada’ u Zagorju, ali nikako ne i posljednja", poručio je Končić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa Mirko Bušljeta rekao je da se ‘Kobasijada’ kod njih održava već 14 godina, te da je to odličan način za lijepo se podružiti, a ujedno i održati tradiciju.

"Drago mi je da su i Zagorci prepoznali ovakav vid okupljanja. Po broju ljudi vidimo da je ovo pun pogodak", poručio je Bušljeta i dodao da uz dobru kobasicu ide i dobro zagorsko vino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija na čelu s poznatim chefom Tomislavom Špičekom kobase je ocjenjivala u tri kategorije – kobase tipa češnjovka, salame i kobase od divljači. Šampion je u sve tri kategorije Tomislav Kapusta iz Svetog Križa kod Marije Gorice koji je bio ugodno iznenađen rezultatima.

"Kobase radim oko 30 godina. Što se mesa tiče, imamo svoj uzgoj, a ako nije dovoljno onda nešto dokupimo. Što se same izrade tiče, za salame uvijek ide najbolje meso, začini i to je zakon! Nema nikakve kemije, najbitnije je domaće meso. Od začina stavljam sol, biber, šećer i češnjak", otkrio je šampion.

Inače, zlatnih uzoraka je ukupno bilo 10, srebrnih 13 i 77 brončanih. Najbolji u kategoriji salame od divljači bio je OPG Branka Kveža, dok su Marin Bušeta, Goran Majsec i Barbara Čičko osvojili zlato za domaću kobasicu.

Ispred peteročlane komisije se obratio jedan od članova, Stjepan Kahlina, koji je rekao da je posao bio težak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se samog ocjenjivanja tiče, mi nismo znali koja je čija kobasica, svi su uzorci bili označeni brojevima. A što se tiče samih kobasica, svi su uzorci bili stvarno dobri, ali netko se ipak mora istaknuti. Najčešća greška koju smo primijetili je bio dim! Ili je bio pretopao ili prejak. U kobasama i salamama ne smije kasnije ostati gorčina dima. Što se crijeva tiče, većinom su bila prirodna. Nijanse su igrale ulogu, ali smo kao komisija generalno jako zadovoljni", istaknuo je Kahlina koji i sam pravi svoje kobasice.

"Radim na tradicionalni, zagorski način. Ide meso koje se obrezalo i koje nije bilo dosta dobro za salamu, ide špek, a od začina idu sol, biber i češnjak, s tim da češnjak ne ide cijeli, nego se istuče, pa se iscijedi njegov sok. Što se salama tiče, tu se stavlja samo čisto meso, bolje kvalitete, a od ostalih sastojaka u njih još dodajem koje zrno bibera da se lijepo vidi kad se prereže", otkrio je za kraj Kahlina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Slasna fritaja od 2025 jaja i 35 kila kobasica u Puli. Turisti: 'Ovakve predivne tradicije nema u Njemačkoj'

ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike