Hrana za van u dubrovačkom se restoranu priprema po korona
jelovniku, s posebnim ponudama i nižim cijenama. Dnevno nude
četiri jela.
"Dalmatinska pašticada sa domaćim njokama, razno razne salate,
riba, meso, paste, znači sve kao inače. Kreću se cijene od
nekakvih 40-ak kuna do 60, ovisno o tipu jela", kazao je voditelj
restorana Marko Klaić.
I ostali dubrovački ugostitelji snizili su cijene do 30 posto, no
trenutačno rade tek rijetki.
"Mi sad radimo nekakvih 15-ak marendi, prije je to bilo od 50 do
60 marendi, a u najbolje doba i do sto marendi. Meni osobno je
draže da radim u ovakvim uvjetima i na ovaj način nego da smo
skroz zatvoreni", izjavio je Boško Bošnjak, vlasnik
restorana.
Ono što je prije bilo nezamislivo sada je postala stvarnost pa se
tako u jednom dubrovačkom ugostiteljskom objektu kolač i kava
nude za deset kuna, iako u periodu između osam i deset sati
ujutro. Također - moguće je naručiti doručak za 20 kuna.
Pizzu za van sada se može kupiti i za 30 kuna. Iz Udruge
ugostitelja Dubrovnika kažu kako su niže cijene posljedica manjih
troškova.
"S obzirom da nam se sufinanciraju dio plaće, s obzirom da nam se
sufinanciraju, ili čak u potpunosti financiraju, fiksni troškovi
normalno da ćemo mi spustit cijene. Nema apsolutno nikakve
potrebe da cijene budu veće", pojasnio je predsjednik Udruge
ugostitelja Dubrovnika Ante Vlašić.
"Cijene koje danas vidimo u Dubrovniku su odraz tržišnih okolnosti. Vama je svima.. Svi znamo da je potražnja iznimno mala, turizma nema i jasno kao dan", kazala je Nikolina Trojić, predsjednica Županijske komore Dubrovnika
Dubrovčani – više nego zadovoljni.
"Ovo šta radi to su, po meni, normalne cijene u ovoj situaciji
koja je", kazao je Ante iz
Dubrovnika.
"Lijepo je da su se snizile cijene. Sad je pitanje hoće li
ostati? Trebalo bi za domaće ljude smanjit cijene svakako",
izjavio je Marko Miletić iz
Dubrovnika.
"Znam da tim ljudima, s troškovima koje imaju, znači pogotovo ako
nisu otpustili ljude, znam da im nije lako spustit cijene, ali je
to stvarno super", smatra Nika Drobnić Jelaš iz
Dubrovnika.
Pogotovo ako se u obzir uzme podatak da su dubrovački ugostitelji
lani ostvarili tek 30 posto prihoda u odnosu na godinu
prije.