Pandemija koronavirusa teško je pogodila i one koji se bave svinjogojstvom. Cijene su drastično pale, a meso kažu nemaju kome prodati. No u trgovinama svinjetine ima jer Hrvatska 40 posto svojih potreba rješava uvozom.
Stočari i mesari upozoravaju da je situacija ozbiljnija nego što se misli. Prema njima, u slučaju nekog novog lockdowna Hrvatska bi ovisila o svom mesu, a njega ne bi imala ni za pola godine.
Na hrvatskim farmama danas se proizvede milijun tovljenika, a tome treba dodati i 500 tisuća odojaka s kojima se sve skupa dolazi do samodostatnosti od tek 60 posto.
Globalna pandemija koja je utjecala i na proslave i rad ugostiteljskih objekata ostavila je traga i u prodaji odojaka. Naime, njima je od Božića drastično pala cijena, s 25 na 15 kuna za kilogram.
Proizvođač je u odojka težine od 20 do 25 kilograma uložio 300 kuna, a za njega će dobiti oko 350, što znači da će za svoj trud zaraditi 50-ak kuna.
Probleme je u drugoj polovini godine ponovno napravio uvoz, a u bitci s uvoznim mesom, domaći gotovo uvijek gube.
Stočari procjenjuju da njihovim mukama ni tu nije kraj jer će cijena svinjetine i dalje padati pa bi svoje domaće odojke uskoro mogli prodavati i za 12 kuna po kilogramu.