Sezona je pred vratima, a na Zavodu za zapošljavanje do kraja ožujka popunila se tek trećina oglašenih mjesta, pa poslodavci strahuju da u sezonu neće ući s kompletiranim osobljem. Istražili smo zašto je to tako u Istri i Dalmaciji.
Iskorištavanje i slaba plaća za posao na kojem nema stajanja - rečenica je kojom sve više nezaposlenih odbija sezonske poslove u turizmu. Do dolaska u jedan porečki restoran nije bila zadovoljna ni naša sugorovnica Marina.
"Uvjeti nisu bili dobri jer si morao doslovno raditi po cijele dane i plaća je bila mala. Ja sam htjela nešto bolje", priča nam Marina Gegić, koja radi kao konobarica.
Većina poslodavaca nastoji imati glavninu stalno zaposlenih, ali
s pomoćnim osobljem je teže.
"Problem postoji zbog odlaska sposobne i pametne radne snage u
inozemstvo, a to je samo zbog toga zato što nisu dovoljno plaćeni
i ja mislim da bi vlasnici trebali izdvojiti malo više
novaca za te radnike", istaknuo je Nenad
Jakovljević, vlasnik dizajnerske trgovine.
"Možda je to prenaporno, ljudi olako shvaćaju da tu stvarno treba i znanja i požrtvovnosti i tolerancije i jednostavno ne doživljavaju posao tako ozbiljno kao što u biti je", otkriva nam Ali Jugovac, vlasnik restorana.
Da više nema jagme za sezonskim poslovima govori i statistika
Zavoda za zapošljavanje. Lani je na
sezonskim poslovima u turizmu bila zaposlena gotovo 41 tisuća
nezaposlenih - a više od polovice njih u djelatnosti pružanja
smještaja, pripreme i usluživanja hrane.
U ožujku ove godine traži se više od 15 tisuća sezonaca na takvim
poslovima, ali u prva tri mjeseca nije popunjeno niti
šest tisuća oglašenih mjesta.
Velike hotelske kuće imaju najmanje problema sa zapošljavanjem. Za 110 sezonskih mjesta u hotelu u Starigradu Paklenici stiglo je i nekoliko puta više molbi.
"Prednost dajemo prvenstveno našim stalnim sezoncima, znači ljudima koji su dugi niz godina već s nama surađuju i u koje imamo stopostotno povjerenje", kazao nam je Miloš Divić, predsjednik Uprave Hotela Alan.
36-godišnji Marin, po struci elektrotehničar, sprema se četvrtu sezonu odraditi kao konobar.
"Kad bi postao stalni radnik, kad bi sezona duže trajala, to bi mi još bolje odgovaralo, bio bi i sretniji i zadovoljniji", priča nam Marin Zuanović iz Starigrada.
Većina njih će u ovom hotelu raditi šest mjeseci. No sklapanje ugovora s britanskom agencijom specijaliziranom za aktivni odmor mnogima daje nadu u produženje sezone.