Time je Hrvatska dobila, pored Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres i Neretvanske mandarine još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.
Proizvodnja "Ogulinskog kiselog kupusa/Ogulinskog kiselog zelja" obuhvaća šire područje grada Ogulina i općina Josipdol, Plaški, Tounj i Saborsko. Proizvod je dobiven malolaktičnom fermentacijom svježeg kupusa autohtone sorte ogulinski.
Razlikuje se od ostalih proizvoda
Specifičnih je morfoloških svojstava po kojima se razlikuje od ostalih proizvoda proizvedenih fermentacijom svježeg kupusa drugih sorata. Ima izrazito dugu stabljiku glavice kupusa s mnogo tankih, gotovo prozirnih i vrlo savitljivih listova s tankim lisnim žilama. Posebnost je u okruglo plosnatim glavicama žutoj boji listova te slabije izraženoj nervaturi listova.
"Posebnost „Ogulinskog kiselog kupusa“/“Ogulinskog kiselog zelja“ se temelji na njegovoj kvaliteti koja proizlazi iz karakteristika područja uzgoja (klima, tip tla ogulinskog područja i autohtona sorta kupusa) te znanja i vještina ljudskih čimbenika u njegovoj proizvodnji. Za kiseljenje „Ogulinskog kiselog kupusa“/“Ogulinskog kiselog zelja“ koristi se postupak prirodne fermentacije te se kupusu dodaje samo 5-6% bistra otopina kuhinjske soli te se u anaerobnim uvjetima stvara mliječna kiselina kao prirodni konzervans", stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.